The Malaysia Post

Syed Saddiq: Sukarelawan Muda disoal siasat polis kerana membantu mangsa banjir

Presiden Perikatan Demokratik Bersatu Malaysia (Muda) Syed Saddiq Syed Abdul Rahman hari ini berkata enam sukarelawan Muda dipanggil polis kerana memberi bantuan secara langsung kepada mangsa banjir tanpa melalui saluran rasmi.

Syed Saddiq menjelaskan bahawa sukarelawan Muda hanya membantu mangsa banjir kerana mereka sendiri meminta bantuan daripada pusat pemindahan sementara daerah Segamat.

“Sukarelawan kami ke sana bukan untuk memburukkan lagi keadaan, tetapi untuk menghulurkan bantuan kepada mangsa banjir.

“Malah terdapat beberapa laporan berita mendakwa sebahagian mangsa di pusat pemindahan dan kawasan banjir tidak mendapat makanan dan barangan keperluan lain pada masa yang ditetapkan,” katanya dalam sidang media menerusi siaran langsung Facebook.

“Kami hanya melakukan yang terbaik untuk membantu rakyat. Bagi mangsa banjir walaupun satu atau dua hari atau beberapa jam akan memberi banyak perbezaan,” tambahnya.

Beliau berkata lima sukarelawan telah dipanggil polis semalam manakala seorang dipanggil hari ini untuk memberi kenyataan.

Beliau juga berkata sukarelawan pergi ke pusat pemindahan di Segamat untuk menyediakan 200 katil, 200 bantal dan kotak makanan.

Ahli Parlimen Muar itu juga menggesa polis dan pihak berkuasa supaya fleksibel dengan sukarelawan yang cuba membantu mangsa banjir.

“Tolong jangan anggap sukarelawan seperti penjenayah hanya kerana mereka memberikan bantuan secara langsung kepada mangsa.

“Saya harap polis akan menunjukkan empati dan belas kasihan terhadap sukarelawan. Para sukarelawan bekerja siang dan malam tanpa mengharapkan balasan,” katanya.

Baca Lagi | Syed Saddiq: Sukarelawan Muda disoal siasat polis kerana membantu mangsa banjir

Syed Saddiq berkata, beliau akan bertanggungjawab sepenuhnya dan akan mengikut prosedur operasi standard yang ditetapkan pihak berkuasa apabila memberikan bantuan kepada mangsa banjir pada masa hadapan.

Read Previous

PM berdiam diri terhadap ketua SPRM satu lagi noda dalam rekod kepimpinan, kata Guan Eng

Read Next

Lembaga Pelancongan Sarawak: GCC, UAE berminat untuk mempromosikan negeri

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.