The Malaysia Post

PM berdiam diri terhadap ketua SPRM satu lagi noda dalam rekod kepimpinan, kata Guan Eng

Azam Baki

Credits: yimg

Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng hari ini mengkritik Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob kerana berdiam diri berhubung skandal perdagangan saham ketua pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Lim berkata, mengekalkan Tan Sri Azam Baki sebagai ketua pesuruhjaya SPRM akan dilihat sebagai satu lagi contoh kepimpinannya yang gagal.

“Azam Baki secara etika, moral dan undang-undang tidak boleh dipertahankan untuk terus kekal sebagai ketua pesuruhjaya SPRM apabila beliau mengaku pemilikan dan pembelian berjuta-juta saham dan waran antara 2012 hingga 2016 diurusniagakan bagi pihak adiknya, Nasir Baki. , yang telah menggunakan akaun saham Azam sebagai proksi,” katanya dalam satu kenyataan.

Lim berkata bahawa Azam membenarkan akaun dagangan sahamnya digunakan oleh adik lelakinya juga telah menarik perhatian Suruhanjaya Sekuriti kerana kemungkinan penyalahgunaan akaun dagangan.

“Jelas sekali, ini adalah satu kesalahan di bawah Seksyen 25A Akta Industri Sekuriti (Depositori Pusat) 1991 (Sicda), yang melarang individu daripada berdagang sekuriti menggunakan akaun dagangan orang lain melainkan dia adalah ejen depositori yang diberi kuasa,” katanya.

Ahli Parlimen Bagan itu menjelaskan bahawa kesalahan di bawah Seksyen 25 boleh dihukum denda sehingga RM3 juta, atau penjara sehingga 10 tahun, atau kedua-duanya sekali.

“Selain itu, Seksyen 23 Pekeliling Perkhidmatan 3/2002 melarang penjawat awam memiliki saham melebihi RM100,000,” tambahnya.

Lim berkata di bawah pengawasan Ismail Sabri sebagai perdana menteri, ekonomi dan pandemik Covid-19 tidak bertambah baik dengan 31,644 kematian dan 2,769,533 jangkitan setakat 7 Januari.

“Malaysia mencatatkan pertumbuhan ekonomi terburuk di Asean dengan penguncupan negatif 4.5 peratus bagi suku ketiga 2021 berikutan kegagalan sekatan keseluruhan bersiri,” katanya.

“Kegagalan pengurusan bencana banjir di beberapa negeri baru-baru ini yang menyebabkan lebih 50 kematian dan kerugian ekonomi dianggarkan RM20 bilion adalah satu noda hitam pada rekod Ismail Sabri yang hanya akan ditambah dengan kegagalannya bertindak terhadap Azam.

“Dua kegagalan ini akan membuktikan bahawa Ismail Sabri akan lebih teruk daripada Muhyiddin dan meninggalkannya dengan rekod yang tidak boleh dicemburui sebagai Perdana Menteri paling teruk dalam sejarah Malaysia,” tambahnya.

Beliau seterusnya menyelar Azam Baki kerana menyaman pemberi maklumat Lalitha Kunaratnam kerana memfitnah dengan menuntut permohonan maaf dan RM10 juta.

“Ini tidak akan menyebabkan ketidakwajaran dan kelakuannya yang menyalahi undang-undang hilang kerana pengakuan Azam adalah bukti bahawa dia memiliki saham itu dan telah melanggar undang-undang dengan membenarkan akaun sahamnya digunakan sebagai proksi oleh adiknya.

“Malah, tindakan fitnah ini tidak mungkin diteruskan apabila jelas tiada sebab tindakan untuknya terhadap Lalitha yang telah menyatakan fakta sebenar, dan jelas bertujuan untuk menutup dan mengalih perhatian perhatian daripada gagal untuk mewajarkan kelakuan salahnya,” katanya.

Baca Lagi | PM berdiam diri terhadap ketua SPRM satu lagi noda dalam rekod kepimpinan, kata Guan Eng

Lim juga berkata Ketua Biro Bantuan Guaman DAP dan Ahli Parlimen Bukit Glugor Ramkarpal Singh dan Ahli Parlimen Kepong Lim Lip Eng telah menawarkan untuk membantu sepenuhnya dan menyokong Lalitha sekiranya Azam meneruskan tindakan fitnah itu.

Read Previous

Peminat Djokovic protes mengejutkan penahanan Australia

Read Next

Syed Saddiq: Sukarelawan Muda disoal siasat polis kerana membantu mangsa banjir

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here