The Malaysia Post

Peminat Djokovic protes mengejutkan penahanan Australia

Peminat Novak Djokovic berhimpun dalam hujan hari ini untuk membantah penahanan kejutan superstar tenis itu di Australia, satu perkembangan yang bergema di seluruh dunia dan mencetuskan reaksi marah dari Serbia.

Kira-kira 50 penunjuk perasaan – gabungan peminat tenis, penunjuk perasaan anti-vaksin dan aktivis hak pendatang – berkumpul pada Hari Krismas Ortodoks di kemudahan tahanan di Melbourne.

“Kami keluar untuk menyokongnya hanya kerana ia adalah Krismas kami dan jelas sekali dia akan melalui banyak perkara,” kata peminat Sash Aleksic di jalan yang basah di luar bangunan.

“Sudah tentu akan ada lebih ramai orang di sini jika orang tidak mempunyai kewajipan keluarga hari ini.”

Bekas Hotel Park, kini secara rasmi dikenali sebagai “tempat tahanan alternatif”, menempatkan kira-kira 32 pelarian dan pencari suaka yang terperangkap dalam sistem imigresen garis keras Australia.

Dipercayai pemain tenis terkemuka dunia adalah antara mereka, walaupun pihak berkuasa sempadan enggan mengesahkan di mana Djokovic ditahan.

Pusat lima tingkat itu menjadi terkenal tahun lalu apabila kebakaran memaksa pendatang dipindahkan, dan ulat didakwa ditemui dalam makanan.

Djokovic ditahan selepas tiba di Australia minggu ini – visanya dibatalkan kerana gagal memenuhi sekatan wabak yang sukar di negara itu.

Warga asing kebanyakannya masih dilarang melakukan perjalanan ke Australia, dan mereka yang dibenarkan masuk mesti diberi vaksin sepenuhnya atau mempunyai pengecualian perubatan.

Pihak berkuasa Australia berkata bintang Serbia berusia 34 tahun itu – yang telah mengisytiharkan dirinya menentang vaksin dan mendakwa mempunyai pengecualian – tidak memberikan bukti dan telah ditahan, sementara menunggu pengusiran.

Djokovic mendapat pengecualian untuk bermain di Terbuka Australia bulan ini. Tetapi kerajaan Australia berkata beliau tidak memenuhi standard yang lebih ketat yang diperlukan untuk memasuki negara itu.

Dalam kenyataan berapi-api pada perhimpunan Belgrade, bapanya Srdjan Djokovic memberitahu orang ramai dalam anaknya adalah mangsa “pemburuan ahli sihir politik” dan “fasisme korona”.

“Yesus telah disalibkan dan menanggung banyak perkara tetapi masih hidup di kalangan kita,” katanya pada Malam Krismas Ortodoks. “Novak juga disalib… ahli sukan dan lelaki terbaik di dunia.”

Ibunya Djina Djokovic memberitahu pemberita pada perhimpunan itu: “Mereka menahannya sebagai tahanan. Ia hanya tidak adil. Ia bukan manusia.”

Baca Lagi | Peminat Djokovic protes mengejutkan penahanan Australia

Ramai rakyat Australia, yang telah mengalami larangan perjalanan dan penutupan selama hampir dua tahun, berasa marah apabila mereka mengetahui pemain itu diberi pengecualian vaksin.

Pemain tenis kelihatan berbelah bahagi, tetapi ada yang berhimpun di sekeliling Novak.

Read Previous

Perwakilan Pakatan Johor menggesa undang-undang anti-lompat negeri

Read Next

PM berdiam diri terhadap ketua SPRM satu lagi noda dalam rekod kepimpinan, kata Guan Eng

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.