The Malaysia Post

Fifa membuka tingkap perpindahan khas untuk pemain asing di Rusia

Fifa membuka tingkap perpindahan khas untuk pemain asing yang terkandas di Rusia kerana pencerobohan ke atas Ukraine, kata badan induk dunia bola sepak itu pada Isnin.

“Bagi memudahkan pemergian pemain dan jurulatih asing dari Rusia, sekiranya kelab yang bergabung dengan Kesatuan Bola Sepak Rusia (FUR) tidak mencapai persetujuan bersama dengan pemain dan jurulatih asing masing-masing sebelum atau pada 10 Mac 2022 . .. pemain dan jurulatih asing akan mempunyai hak untuk menggantung kontrak pekerjaan mereka secara unilateral dengan kelab yang dikaitkan dengan FUR yang berkenaan sehingga akhir musim di Rusia (30 Jun 2022),” kata FIFA dalam satu kenyataan.

“Penggantungan kontrak… akan bermakna pemain dan jurulatih akan dianggap ‘diputuskan kontrak’ sehingga 30 Jun 2022 dan oleh itu akan bebas menandatangani kontrak dengan kelab lain tanpa menghadapi sebarang akibat.”

Perpindahan Fifa hanyalah langkah sementara yang tidak akan banyak membantu, kata kesatuan pemain (Fifpro), menuntut pemain harus dibenarkan menamatkan kontrak mereka.

“Keputusan … untuk membenarkan pemain asing hanya menggantung kontrak mereka dan dengan itu hanya meninggalkan kelab Rusia buat sementara waktu adalah terlalu malu,” kata Fifpro dalam satu kenyataan.

“Adalah sukar bagi pemain untuk mencari pekerjaan untuk baki musim ini dengan ketidakpastian menghantui mereka dan, dalam beberapa minggu, mereka akan berada dalam situasi yang sangat sukar sekali lagi.

“Ia adalah tidak memuaskan walaupun untuk pemain yang terikat dengan kontrak jangka pendek di Rusia — di mana kontrak biasanya tamat pada bulan Disember — dan yang mungkin tidak mahu atau boleh kembali selepas 30 Jun 2022… Fifpro memaklumkan kepada Fifa minggu lalu bahawa ini pemain harus dibenarkan untuk menamatkan kontrak mereka.”

Fifpro meminta Fifa, dan rakan sejawatannya dari Eropah, UEFA, menubuhkan dana untuk membantu pemain dan jurulatih di Ukraine.

“Adalah mengecewakan bahawa pihak berkepentingan lain dalam proses ini tidak bersedia untuk bersetuju dengan langkah penting ini,” katanya.

“Bagi pemain, jurulatih dan lain-lain di Ukraine, kami menganggap penting untuk Uefa dan Fifa meluaskan respons bola sepak profesional terhadap perang dengan mewujudkan dana untuk menyokong semua pihak dalam industri yang terjejas.”

Baca Lagi | Fifa membuka tingkap perpindahan khas untuk pemain asing di Rusia

Rusia menggelar tindakannya di Ukraine sebagai “operasi khas” yang direka bukan untuk menduduki wilayah tetapi untuk memusnahkan keupayaan ketenteraan jirannya dan menangkap apa yang dianggapnya sebagai nasionalis berbahaya.

Read Previous

Mohamed bin Zayed menjemput Presiden Indonesia melawat UAE, menandatangani Perjanjian Perkongsian Ekonomi Komprehensif

Read Next

Dewan Rakyat membincangkan bantuan untuk rakyat Malaysia yang terkandas di Ukraine hari ini

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.