The Malaysia Post

DAP mengatakan OK untuk tawaran PM baru dalam pertarungan Covid-19

Lim Guan Eng

Credits: capitalpost

Parti pembangkang DAP mengatakan bahawa ia akan mempertimbangkan tawaran perdana menteri baru untuk Pembangkang persekutuan untuk bergabung dengan pemerintah dalam memerangi Covid-19 dan usaha untuk pemulihan negara, tetapi hanya jika peranan pembangkang tidak akan menjadi “cap getah”.

Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng menggunakan Facebook untuk memberi jawapan ringkas mengenai ucapan perdana menteri yang baru dilantik, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, awal hari ini.

“Untuk menyelamatkan nyawa dan penghidupan, DAP bersedia mempertimbangkan tawaran kepemimpinan Pembangkang untuk menjadi sebahagian daripada Majlis Pemulihan Nasional dan Jawatankuasa Khas untuk Covid-19 dengan syarat ia bukan perwakilan tanda dan hanya cap getah untuk pandangan pemerintah.

“Pemenang tidak boleh mengambil semua dan yang kalah tidak boleh kehilangan semua,” tulis Ahli Parlimen Bagan di Facebook.

Sebelumnya hari ini, Ismail Sabri dalam pidatonya meminta semua anggota parlemen pemerintah dan pembangkang untuk bergabung dengannya menyelamatkan “Keluarga Malaysia” atau “Keluarga Malaysia”, label yang diperkenalkannya hari ini untuk menggambarkan negara.

Ismail Sabri menyatakan bahawa sekarang hanya ada 21 bulan atau kurang dari dua tahun hingga pilihan raya umum ke-15, dan Malaysia telah melihat dua perubahan pemerintahan dengan dua perdana menteri yang berbeza sejak pilihan raya umum lalu atau pilihan raya ke-14.

Dia mengatakan perubahan pemerintah yang begitu cepat dalam waktu yang singkat memudaratkan negara, dan mendesak untuk mengakhiri merebut kekuasaan politik dan sebaliknya menekankan untuk maju bersama untuk membantu negara sembuh dan pulih.

Ismail Sabri juga menyatakan bahawa Yang di-Pertuan Agong baru-baru ini hadir bersama ketua semua parti politik agar mereka mengabaikan perbezaan mereka untuk kesejahteraan dan kesejahteraan masyarakat.

Dengan memperhatikan bahawa pergolakan politik di negara ini telah menimbulkan kesulitan kepada masyarakat, Ismail Sabri mengatakan pentingnya kestabilan politik dicapai dengan cepat melalui kebersamaan termasuk dengan menjalin kerjasama antara pihak.

Baca Lagi | Pakatan mesti menumpukan perhatian di kawasan luar bandar untuk mendapatkan undi orang Melayu

“Oleh itu, saya ingin menawarkan kesempatan kepada kepemimpinan Pembangkang untuk menjadi anggota Majlis Pemulihan Nasional dan Jawatankuasa Khas untuk Covid-19,” katanya.

Read Previous

JDT satu kemenangan dari memenangi Liga Super yang kelapan

Read Next

Parti-parti pembangkang mesti menyertai Pakatan untuk mempengaruhi rakyat Malaysia di GE15

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here