The Malaysia Post

Parti-parti pembangkang mesti menyertai Pakatan untuk mempengaruhi rakyat Malaysia di GE15

Pakatan Harapan

Credits: yimg

Semua parti pembangkang mesti bersatu di bawah satu payung sekiranya mereka meyakinkan rakyat Malaysia untuk memilih mereka pada pilihan raya akan datang, kata tiga ahli parlimen Pakatan Harapan (PH) hari ini.

Dalam satu kenyataan bersama, Ahli Parlimen Segambut, Hannah Yeoh, Ahli Parlimen Petaling Jaya, Maria Chin Abdullah dan Senator Raj Munni Sabu mengatakan bahawa 105 anggota Parlimen yang menyatakan sokongan mereka terhadap Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai calon tunggal mereka untuk menjadi perdana menteri minggu lalu, perlu melangkah lebih jauh dan secara rasmi bergabung dengan gabungan PH.

“Harapan perlu mengekalkan dan memperkuat sokongan yang diperolehnya dari parti Pembangkang yang lain.

“Dalam hal ini, kami mengesyorkan agar Harapan segera membuat undangan resmi kepada semua parti Pembangkang yang terdiri dari Parti Warisan (Warisan), Perikatan Demokratik Bersatu Malaysia (Muda), Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang), Pertubuhan Kinabalu Progresif Bersatu (Upko) dan Parti Bersatu Sarawak (PSB) untuk bergabung dengan Harapan.

“Dukungan total dari 105 anggota parlimen pembangkang yang ditunjukkan pada 18 Agustus 2021 perlu dipertahankan dan diperbaiki lagi dalam bentuk pemahaman yang lebih formal menjelang pilihan raya umum akan datang,” kata mereka.

Mereka menunjukkan bahwa formalitasnya sejalan dengan strategi “Khemah Besar” yang dinyatakan oleh pimpinan pusat PH semalam dan perlu untuk menjalin kerjasama di antara semua parti Pembangkang sebagai persiapan untuk pilihan raya umum ke-15.

Mereka menambah bahawa kekuatan dan sokongan penuh dari 105 anggota Parlimen Pembangkang akan diperlukan untuk “meyakinkan rakyat Malaysia di semenanjung, Sabah dan Sarawak bahawa Harapan adalah pilihan terbaik untuk memimpin Malaysia”.

Semalam, dewan presiden PH mengatakan akan mengadopsi pendekatan “khemah besar” dengan seluruh parti pembangkang menuju pilihan raya umum.

Dalam satu kenyataan, pakatan Pembangkang mengatakan akan terus menyokong presiden PKR Anwar yang merupakan ketuanya untuk memimpin persiapan ini.

PH mencalonkan Anwar sebagai calon perdana menteri berikutan peletakan jawatan Tan Sri Muhyiddin Yassin pada 16 Ogos, sebelum Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dari Umno dilantik ke jawatan pada 21 Ogos.

Baca Lagi | Pakatan mesti menumpukan perhatian di kawasan luar bandar untuk mendapatkan undi orang Melayu

PH berkuasa selama 22 bulan sebelum pentadbirannya jatuh berikutan Parti Pribumi Bersatu Malaysia keluar dari pakatan untuk membentuk kerajaan Perikatan Nasional bersama-sama dengan Umno dan lain-lain.

Pilihan raya umum berikutnya mesti diadakan selewat-lewatnya pada tahun 2023.

Read Previous

DAP mengatakan OK untuk tawaran PM baru dalam pertarungan Covid-19

Read Next

Mengapa Biden tidak meninggalkan 2,500 tentera di Afghanistan?

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here