The Malaysia Post

Muhyiddin mesti meletak jawatan sebagai PM, kata Pakatan

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin harus mengundurkan diri dari jawatannya kerana dia telah kehilangan sokongan dari majoriti Dewan Rakyat, tegas Pakatan Harapan (PH) hari ini.

Dalam satu kenyataan, majlis presiden pakatan itu mengatakan Muhyiddin telah kehilangan kesahihannya setelah Umno menarik sokongannya kepada kerajaan Perikatan Nasional (PN) sebagai sekutu terbesarnya.

“Ketika seorang pemimpin parti sebesar itu mengumumkan penarikan sokongan mereka seperti apa yang sedang berlaku sekarang, ini bermakna perdana menteri telah kehilangan sokongan dasar dan kemudian sokongan mayoritas anggota parlimen.

“Oleh itu, Muhyiddin harus segera mengundurkan diri kerana dia telah kehilangan sokongan dan kesahihan sebagai perdana menteri,” kata kenyataan yang ditandatangani oleh Ketua Pembangkang dan Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, presiden Parti Amanah Negara, Mohamad Sabu dan setiausaha agung DAP Lim Guan Eng.

Gabungan Pembangkang juga mengingatkan Peguam Negara, Tan Sri Idrus Harun mengenai peristiwa yang menyebabkan Muhyiddin dilantik sebagai perdana menteri, menuduh Idrus terlibat dalam politik.

“Kami ingin mengingatkan Jaksa Agung bahawa Muhyiddin sendiri dilantik sebagai perdana menteri berdasarkan surat-surat ketua-ketua parti politik yang menyokongnya, termasuk presiden Umno, yang disampaikan kepada Yang Mulia Yang di-Pertuan Agong pada 29 Februari 2020 .

“Jelas jaksa agung lebih berperanan sebagai ahli politik PN daripada mempertahankan ketuanan undang-undang,” kata para pemimpin.

Sebelumnya, Idrus mengatakan tidak ada petunjuk yang jelas untuk membuktikan Muhyiddin telah kehilangan kepercayaan majoriti anggota Parlimen setakat ini berikutan Umno segera menarik sokongan awal hari ini.

Sebaliknya, Idrus mengatakan bahawa keputusan mengenai apakah seseorang individu mendapat kepercayaan majoriti Ahli Parlimen mesti ditentukan oleh Ahli Parlimen itu sendiri sesuai dengan Artikel 43 (2) (a) Perlembagaan Persekutuan.

Mesyuarat Majlis Tertinggi Umno malam tadi berakhir pada pukul 12.45 pagi dengan perjanjian agar parti itu menarik sokongannya terhadap Muhyiddin.

Baca Lagi | Bersatu mengkritik Zahid atas dakwaan bahawa kerajaan Perikatan gagal

Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata parti itu menarik sokongan kononnya kerana pentadbiran Muhyiddin gagal memenuhi tujuh syarat yang ditetapkannya tahun lalu.

Read Previous

Duterte serius ingin menyertai perlumbaan sebagai Naib Presiden

Read Next

Australia menyokong kepimpinan ASEAN Kemboja 2022

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.