The Malaysia Post

Bersatu mengkritik Zahid atas dakwaan bahawa kerajaan Perikatan gagal

Tuduhan yang dilemparkan oleh presiden Umno, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi terhadap pentadbiran Perikatan Nasional (PN) mengenai kegagalannya kononnya hanya retorik yang sering disebut oleh pembangkang, kata ketua penerangan Parti Pribumi Bersatu Malaysia, Datuk Wan Saiful Wan Jan.

Dalam satu kenyataan hari ini, Wan Saiful sebaliknya mengatakan bahawa Ahmad Zahid adalah orang yang telah gagal dalam tugasnya sebagai pemimpin parti politik untuk menyatukan parti-parti Melayu-Islam dan mengutamakan keperluan orang ramai di tengah-tengah wabak Covid-19.

“Bersatu menolak tuduhan yang dibuat oleh Zahid bahawa pemerintah gagal memenuhi aspirasi rakyat. Tuduhannya hanyalah fitnah yang sering dicerca oleh pembangkang, terutama dari PKR dan DAP, ” kata Wan Saiful.

Wan Saiful juga mengatakan bahawa pengundi telah bosan berpolitik, dan menuduh Ahmad Zahid gagal meletakkan kepentingan umum daripada agenda peribadi yang terakhir,

Walaupun ada pengumuman Ahmad Zahid bahawa Umno akan menarik sokongannya dari pemerintah PN, Wan Saiful mengatakan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin masih memerintah majoriti di Parlimen kerana Malaysia mengamalkan sistem Westminster.

Wan Saiful kemudian menunjukkan pelbagai inisiatif oleh pemerintah untuk mengurangkan kesan ekonomi wabak tersebut dan memulakan semula ekonomi, dengan menyebut beberapa paket rangsangan yang menurutnya bernilai RM500 bilion dan program vaksinasi.

“Dari aspek kesejahteraan, perawatan kesehatan dan pembangunan ekonomi rakyat, pemerintah menuju ke arah kejayaan.

“Tidak ada ancaman atau tekanan yang dapat menguburkan kenyataan bahwa pemerintah Perikatan Nasional yang dipimpin oleh Muhyiddin mengutamakan agenda rakyat,” katanya. Kenyataan Wan Saiful datang setelah Ahmad Zahid mengumumkan penarikan sokongan Umno terhadap Muhyiddin dan pemerintahannya, dengan menyebut banyak kegagalan yang berkaitan dengan penanganan wabak, ketidakstabilan politik, dan ekonomi yang gagal sebagai alasan mereka.

Baca Lagi | Kedudukan Zahid Hamidi sebagai Presiden UMNO tergoncang

Ahmad Zahid juga menuntut agar perdana menteri sementara dilantik untuk waktu yang terhad untuk menangani wabak sekarang dan kemudiannya menasihati Yang di-Pertuan Agong untuk menyetujui pemilihan umum diadakan.

Read Previous

Kedudukan Zahid Hamidi sebagai Presiden UMNO tergoncang

Read Next

Duterte serius ingin menyertai perlumbaan sebagai Naib Presiden

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.