The Malaysia Post

Kedudukan Zahid Hamidi sebagai Presiden UMNO tergoncang

Kedudukan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi sebagai presiden Umno nampaknya semakin meruncing dalam beberapa jam kebelakangan ini.

Hanya beberapa jam sebelum majlis tertinggi parti itu bersidang malam ini, Pejabat Perdana Menteri mengumumkan pelantikan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob sebagai timbalan perdana menteri dalam pemerintahan Perikatan Nasional (PN) dan Datuk Seri Hishammuddin Hussein sebagai menteri kanan yang bertanggungjawab dalam Kluster Keselamatan.

Penganalisis sosio-politik Awang Azman Pawi dari Universiti Malaya berkata pelantikan kedua-dua orang Umno itu pada masa itu adalah untuk melonjakkan kedua-dua pemimpin itu ke hierarki tertinggi dalam parti untuk memeriksa pengaruh Zahid dan kemungkinan parti Melayu terbesar di negara ini secara rasmi menarik sokongan untuk kerajaan PN.

“Pelantikan ini jelas untuk melemahkan pengaruh Zahid dalam parti dan langkah ini juga cenderung meletakkan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dan Datuk Seri Hishammuddin Hussein dalam hierarki tertinggi dalam jangka panjang,” katanya.

Awang Azman juga mengatakan bahawa kedudukan Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai perdana menteri akan diperkukuhkan dengan melantik anggota Umno yang mungkin menyokong kerajaan PNnya.

“Sekiranya Zahid tidak bertindak balas terhadap pelantikan itu, dia akan dilihat lemah dan akan didesak untuk menarik diri dari jawatan presiden,” katanya.

Antisipasi semakin meningkat dalam beberapa hari terakhir bahawa majlis tertinggi Umno akhirnya akan membuat ultimatumnya untuk menarik semua sokongan untuk koalisi PN, yang telah ditentang oleh peningkatan kes Covid-19, menyebabkan kegelisahan masyarakat semakin meningkat dengan pengekangan sosio-ekonomi yang berpanjangan .

Bagaimanapun, Awang Azman mengatakan langkah seperti itu tidak akan menenangkan Malaysia kerana masalah sebenarnya adalah kurangnya kecekapan dalam menguruskan krisis Covid-19.

“Ekonomi negara semakin buruk dan menambah lebih banyak jawatan dalam Kabinet hanya bermaksud satu perkara, iaitu lebih banyak peruntukan untuk gaji dan elaun,” katanya. Sumber yang dekat dengan kem Zahid bersetuju dengan penilaian ini, mencatat masa promosi Ismail dan Hishammuddin.

“Ia dilakukan sebelum pertemuan malam ini. Mereka tahu dewan tertinggi akan membuat keputusan. Ini akan merosakkan Zahid dan wewenang majlis tertinggi, ”kata seorang orang dalam Umno dengan syarat tidak mahu disebutkan namanya.

Ahli geostrategi Universiti Teknologi Malaysia Prof Azmi Hassan menyatakan bahawa tindakan Muhyiddin untuk mempromosikan Ismail dan Hishammuddin kemungkinan dilakukan untuk mengalahkan pengkritiknya.

“Ismail Sabri dan Hishammuddin sangat bersikeras menarik diri dari PN pada waktu ini. Jadi dengan pelantikan ini, Muhyiddin dapat memperkuat koalisi PN, ”katanya.

Tetapi Azmi juga mengatakan ini boleh menjadi bumerang jika kedua-dua lelaki Umno itu memutuskan untuk keluar dan bergabung dengan parti PM, Bersatu.

“Namun, saya rasa ini bukan langkah baik bagi mana-mana ahli Umno untuk bergabung dengan Bersatu pada masa ini kerana ini boleh mempengaruhi peluang mereka untuk mengekalkan kerusi MP masing-masing,” katanya.

Zahid, yang telah menyimpan profil rendah di khalayak ramai tiba-tiba menyiarkan mesej samar di Facebooknya awal hari ini, menasihati orang agar tidak mengikuti emosi mereka dan bertindak tergesa-gesa.

“Dalam hidup, kita harus tenang. Sekiranya kita tidak tenang, kita akan mengalami tekanan dan tekanan akan mempengaruhi kesihatan.

“Bahkan Makcik Kiah dan Pak Saleh boleh tenang ketika mereka sudah lama tidak memasak di dapur mereka,” tulisnya, merujuk kepada tokoh-tokoh sehari-hari yang disebut oleh Muhyiddin sebelumnya untuk mewakili rakyat Malaysia kelas pekerja biasa.

Zahid mengatakan bahawa Umno prihatin terhadap penghidupan rakyat Malaysia biasa dan sangat bersuara dalam isu tertentu. “Walaupun kita tidak dapat mengundurkan masa, janganlah kita menjadi kelompok yang selalu kalah … Ini adalah tanggungjawab Umno sebagai parti untuk menjaga kesejahteraan rakyat,” katanya dalam catatan itu.

Read Previous

Orang dalam Umno mengatakan kedudukan Zahid dalam parti sekarang goyah

Read Next

Bersatu mengkritik Zahid atas dakwaan bahawa kerajaan Perikatan gagal

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.