The Malaysia Post

Orang dalam Umno mengatakan kedudukan Zahid dalam parti sekarang goyah

Orang-orang yang marah mulai marah pada mesyuarat dewan tertinggi Umno malam ini dengan banyak dorongan yang ditujukan kepada presiden Datuk Ahmad Zahid Hamidi yang berusaha menarik parti itu daripada menyokong gabungan Perikatan Nasional (PN) yang berkuasa.

Beberapa sumber yang mengetahui apa yang berlaku memberitahu Malay Mail bahawa Zahid menggali tumitnya untuk menarik sokongan kepada PN, meninggalkannya dalam kedudukan yang lebih tidak menentu daripada sebelum pertemuan itu dimulakan.

“Beberapa pemimpin Umno mendesak presiden untuk melihat alasan dalam mempertahankan pemerintahan yang stabil, setidaknya untuk sementara waktu, sementara pemerintah berusaha untuk membendung Covid-19 dan menghidupkan kembali ekonomi,” kata satu sumber dengan syarat tidak disebutkan namanya.

Sumber lain mendedahkan bahawa ketua pengkritik yang mengetuai tuduhan terhadap Zahid adalah naib presidennya, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob yang baru diumumkan sebagai timbalan perdana menteri.

Sumber kedua mengatakan bahawa puak Ismail mendapat sokongan banyak menteri Umno. Mereka menuntut Zahid berdiri.

“Ismail dengan tegas dan tegas memberitahu Zahid bahawa banyak yang bosan dengan pendirian politiknya untuk menarik sokongan Umno dari PN dan mahu dia berhenti,” kata sumber itu.

Sumber ketiga mengatakan bahawa Zahid bukan tanpa penyokong dalam majlis tertinggi. Mereka bersikeras bahawa Umno mesti memegang kerusi perdana menteri, yang kini diduduki oleh Tan Sri Muhyiddin Yassin dari Bersatu.

“Kem Zahid yakin bahawa Umno harus diberi kerusi depan dalam pentadbiran kerana rakyat merasa bahawa pemerintah sekarang telah gagal,” kata sumber ketiga.

Majlis tertinggi Umno dianggotai oleh 46 orang. Sebilangan besar daripada mereka tidak memegang jawatan Kabinet dalam pentadbiran Muhyiddin. Hanya 15 orang ahli Parlimen. Sebagai perbandingan, sebahagian besar pemimpin Umno yang menyokong Ismail bahkan bukan anggota dewan tertinggi. Ini termasuk Datuk Seri Hishammuddin

Hussein yang juga dinaikkan pangkat menjadi menteri kanan dalam pemerintahan PN, dan mengambil portfolio tambahan Security Cluster. Menteri Umno lain yang dilihat mesra PN adalah Khairy Jamaluddin yang juga menyelaraskan program imunisasi Covid-19 kebangsaan dan Tan Sri Annuar Musa yang baru-baru ini digantikan sebagai setiausaha agung parti.

Penganalisis yang dihubungi Malay Mail sebelumnya telah mengatakan bahawa kedudukan Zahid sebagai presiden tidak stabil sebelum majlis tertinggi parti itu bermesyuarat malam ini ketika Pejabat Perdana Menteri mengumumkan kenaikan pangkat Ismail menjadi timbalan perdana menteri dan Hishammuddin sebagai menteri kanan yang bertanggungjawab dalam Kluster Keselamatan.

Baca Lagi | Majlis Tertinggi Umno menjatuhkan sokongan untuk Muhyiddin

Penganalisis sosio-politik Awang Azman Pawi dari Universiti Malaya berkata pelantikan kedua-dua orang Umno itu pada masa itu adalah untuk melonjakkan kedua-dua pemimpin itu ke hierarki tertinggi dalam parti untuk memeriksa pengaruh Zahid dan kemungkinan parti Melayu terbesar di negara ini secara rasmi menarik sokongan untuk kerajaan PN.

Read Previous

Empat juta kematian Covid dicatatkan di seluruh dunia

Read Next

Kedudukan Zahid Hamidi sebagai Presiden UMNO tergoncang

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.