The Malaysia Post

Majlis Tertinggi Umno menjatuhkan sokongan untuk Muhyiddin

Mesyuarat Majlis Tertinggi Umno yang dinanti-nantikan malam ini berakhir dengan persetujuan untuk parti itu menarik sokongan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, yang berakhir dengan spekulasi berbulan-bulan.

Mesyuarat panjang yang bermula pada pukul 8.30 malam dan berakhir pada 45 minit lewat tengah malam menyaksikan majlis dibahagikan kepada dua kem, menurut sumber dengan pengetahuan mengenai apa yang berlaku.

Namun, akhirnya jelas bahawa majoriti anggota dewan tertinggi yang bukan anggota Kabinet Muhyiddin memilih untuk berpihak kepada presiden Umno, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan mendesak penarikan sokongan itu.

Zahid mengatakan Muhyiddin gagal mematuhi senarai tujuh garis panduan Umno untuk sokongan berterusan parti itu terhadap kerajaan Perikatan Nasional yang dijelaskan pada 11 Mac tahun lalu.

“Untuk memenuhi mandat bulat-bulat perwakilan pada Perhimpunan Agung Umno 2020, dan berdasarkan tujuh kegagalan pemerintah memenuhi aspirasi rakyat yang digariskan sebelumnya, maka periode untuk memberi sokongan kepada Tan Sri ‘Mahiaddin’ sebagai PM ditarik balik dan dihentikan serta-merta, ”katanya dalam sidang media dalam talian lima jam selepas mesyuarat dimulakan.

Dia mendesak Muhyiddin untuk mengambil jalan terhormat dan turun dari pejabat.

Zahid berkata Umno mahu perdana menteri sementara yang baru dilantik sehingga krisis Covid-19 di Malaysia mencapai keadaan stabil dan kekebalan kawanan dicapai melalui vaksinasi.

“Masa jabatan perdana menteri baru seharusnya hanya fokus pada membantu rakyat sepanjang wabah, mengatasi Covid-19 melalui pendekatan yang lebih inklusif dan memastikan proses vaksinasi dan imunisasi dipercepat.

“Setelah berjaya mencapai tahap imunisasi kumpulan, PM baru harus segera menasihati YDPA untuk menyerahkan mandat kepada rakyat untuk mengadakan PRU15,” katanya, merujuk kepada Yang di-Pertuan Agong.

Baca Lagi | Zahid, Ismail Sabri dan pemimpin tertinggi Umno bertemu secara rahsia

Zahid tidak mencadangkan sesiapa untuk menjadi perdana menteri sementara. Bagaimanapun, beliau menegaskan bahawa majlis tertinggi Umno tidak akan mengesahkan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim atau gabungan Pakatan Harapan yang termasuk DAP, sebagai kerajaan sementara.

Read Previous

Mrs Malaysia World mempromosikan gaya hidup lestari, amalan bebas plastik

Read Next

PAS, MCA mengatakan Ismail Sabri, Hishammuddin adalah pilihan tepat sebagai DPM, Menteri Kanan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.