The Malaysia Post

PAS, MCA mengatakan Ismail Sabri, Hishammuddin adalah pilihan tepat sebagai DPM, Menteri Kanan

PAS dan MCA mengucapkan tahniah kepada Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dan Datuk Seri Hishammuddin Hussein atas perlantikan baru masing-masing sebagai Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kanan.

Presiden PAS, Datuk Seri Takiyuddin Hassan berkata, Ismail Sabri adalah orang yang tepat untuk jawatan itu kerana dia mempunyai pengalaman luas dalam Kabinet.

“Pelantikan itu betul berdasarkan pengalamannya sebagai Menteri dan Menteri Kanan. Dia juga merupakan pemimpin Umno paling kanan dalam Kabinet kerajaan Pakatan Nasional (PN).

“PAS yakin bahawa dia akan dapat membantu Perdana Menteri dalam mengurus negara, terutama dalam mengubah Rancangan Pemulihan Nasional menjadi berjaya di tengah pandemi Covid-19,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Takiyuddin juga menegaskan bahawa pelantikan Hishammuddin akan mewujudkan perpaduan antara anggota Kabinet kerana beliau mengatakan yang terakhir mampu bekerjasama dengan semua orang.

“Dia juga merupakan anggota kanan dalam pemerintahan sebelumnya dan diyakini dapat bergabung dengan semua anggota Kabinet yang ada saat ini untuk membawa Malaysia ke tahap yang terhormat di peringkat antarabangsa,” tambahnya.

Dalam satu kenyataan yang berasingan, Setiausaha Agung MCA Datuk Chong Sin Woon berharap agar pelantikan tersebut membolehkan anggota Kabinet bekerja rapat dan fokus untuk mengalahkan wabak tersebut.

“MCA mengalu-alukan dan menyokong kedua-dua janji tersebut. Kami percaya bahawa pelantikan yang berkaitan akan menyatukan dan memperkukuhkan lagi pentadbiran kerajaan persekutuan.

“Kedua-dua Ismail Sabri dan Hishammuddin adalah Menteri Kabinet yang berpengalaman. Parti kami percaya bahawa mereka akan memberikan sumbangan yang lebih besar kepada bangsa dan rakyat, ”katanya.

Chong juga mengatakan bahawa MCA akan bekerjasama rapat dengan kedua-duanya dan juga semua anggota Kabinet dengan fokus berterusan untuk mengalahkan wabak itu, menghidupkan semula ekonomi dan membantu rakyat semasa masa-masa sukar ini.

Baca Lagi | Zahid, Ismail Sabri dan pemimpin tertinggi Umno bertemu secara rahsia

Sebelumnya, Pejabat Perdana Menteri (PMO) dalam satu kenyataan mengumumkan pelantikan terbaru dalam Kabinet.

PMO juga mengatakan bahawa janji-janji tersebut telah disampaikan kepada Yang di-Pertuan Agong, dan akan berkuatkuasa serta-merta. Kedua-dua Ismail Sabri dan Hishammuddin masih akan mengekalkan portfolio awal mereka sebagai menteri pertahanan dan menteri luar negeri masing-masing.

Read Previous

Majlis Tertinggi Umno menjatuhkan sokongan untuk Muhyiddin

Read Next

Itali mara ke final Euro2020

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.