The Malaysia Post

Presiden PSB Wong menafikan punca parti pembangkang berpecah pada pilihan raya Sarawak 2021

Presiden Parti Sarawak Bersatu (PSB) Datuk Seri Wong Soon Koh menyangkal dakwaan Parti Tindakan Demokratik Sarawak (DAP) bahawa PSB adalah punca perpecahan undi pembangkang, memberikan kebolehmenangan kepada Gabungan Parti Sarawak (GPS), pada pilihan raya negeri lalu.

Wong, yang juga ADUN Bawang Assan, turut menyangkal dakwaan Pengerusi DAP negeri Chong Chieng Jen bahawa PSB telah menutup pintunya kepada DAP dalam rundingan mereka mengenai susunan kerusi untuk pilihan raya parlimen akan datang (atau PRU15).

Wong berkata rundingan dengan DAP hanya terbantut.

“Malah, DAP yang menutup pintu kepada PSB. DAP berkata semua kerusi parlimen penyandangnya tidak boleh dirunding. Bermakna semua kerusi bandar adalah milik mereka. Tidak ada sikap memberi dan menerima oleh mereka. Jadi DAP yang menutup pintunya terhadap kami,” kata Wong ketika dihubungi.

Disebabkan kedegilan DAP, beliau berkata PSB tidak mempunyai pilihan lain selain mencari jalan dengan parti pembangkang lain, khususnya parti tempatan, sebagai persediaan menghadapi GPS bersama Pakatan Harapan (PH), yang mana DAP adalah sebahagian daripadanya.

Wong menegaskan bahawa adalah paling sukar untuk bekerjasama dengan DAP sekarang apabila kerusi penyandang mereka tidak boleh dirunding, sama seperti beliau mahu melihat barisan pembangkang bersatu bertanding menentang GPS pada PRU15.

Kerusi Parlimen yang disandang DAP Sarawak kini ialah Stampin (Chong), Bandar Kuching (Dr Kelvin Yii), Mas Gading (Mordi Bimol), Sibu (Oscar Ling) dan Sarikei (Wong Ling Biu). Kecuali Mas Gading, selebihnya dianggap kerusi bandar.

Satu lagi kerusi bandar yang disandang PH melalui Parti Keadilan Rakyat (PKR) ialah Miri yang diwakili oleh Michael Teo).

PSB memegang kerusi luar bandar Selangau di bawah Baru Bian.

Pro-federal government Parti Bangsa Malaysia (PBM) and Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) hold Julau (Datuk Larry Sng) and Saratok (Datuk Ali Biju) parliamentary seats respectively.

Terdahulu pada hari Rabu, Chong mengecam Wong kerana tidak ikhlas semasa rundingan kerusi.

Beliau juga menuduh Wong menutup pintu PSB terhadap DAP dengan mengatakan Wong mahu berunding mengenai kerusi dengan DAP tetapi sebelum itu beliau telah bersetuju dengan terma dengan Parti Bumi Kenyalang (PBK), sekali gus menyukarkan kerjasama.

Dengan PSB juga menentang parti pembangkang lain, ini meningkatkan kebolehmenangan GPS, kata Chong.

Read Previous

Banjir tengkujuh: Pastikan bekalan keperluan mencukupi, kata menteri perdagangan dan hal ehwal pengguna

Read Next

Ia adalah ‘penghormatan untuk berkongsi sepanjang tahun ini’ dengan Federer, kata Nadal

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.