The Malaysia Post

Ia adalah ‘penghormatan untuk berkongsi sepanjang tahun ini’ dengan Federer, kata Nadal

Rafael Nadal berkata ia adalah “satu penghormatan” untuk berkongsi “detik menakjubkan” dengan Roger Federer selepas pemain hebat Switzerland itu mengumumkan persaraannya daripada tenis hari ini.

Federer, 41, berkata dia akan bersara selepas Piala Laver di London pada September, kerana tidak bermain sejak Wimbledon 2021 kerana masalah lutut.

“Roger yang dihormati, rakan dan saingan saya, saya harap hari ini tidak akan datang,” tulis Nadal di Twitter.

“Ia adalah hari yang menyedihkan untuk saya secara peribadi dan untuk sukan di seluruh dunia. Ia adalah satu keseronokan tetapi juga penghormatan dan keistimewaan untuk berkongsi sepanjang tahun ini dengan anda, menjalani banyak detik yang menakjubkan di dalam dan di luar gelanggang.”

Federer, juara Grand Slam 20 kali, hanya berada di belakang Nadal (22) dan Novak Djokovic (21), dalam senarai kebanyakan utama perseorangan lelaki.

Mereka telah berdepan 14 kali di acara Grand Slam, dengan Nadal menang 10 kali dan Federer empat.

“Kami akan mempunyai banyak lagi detik untuk dikongsi bersama pada masa hadapan, masih banyak perkara yang perlu dilakukan bersama, kami tahu itu,” sambung Nadal.

“Buat masa ini, saya benar-benar mendoakan anda semua kebahagiaan bersama isteri anda Mirka, anak-anak anda, keluarga anda, dan menikmati apa yang ada di hadapan anda. Saya akan jumpa anda di London pada Piala Laver.”

Kejohanan gelanggang keras itu, dari 23-25 September, menyaksikan bintang tenis dari Eropah berdepan dengan pemain lain dari seluruh dunia, dengan Nadal dan Federer bersama-sama dalam ‘Team Europe’.

Read Previous

Presiden PSB Wong menafikan punca parti pembangkang berpecah pada pilihan raya Sarawak 2021

Read Next

Cardi B mengaku bersalah atas dua pertuduhan dalam kes pergaduhan kelab strip

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.