The Malaysia Post

Banjir tengkujuh: Pastikan bekalan keperluan mencukupi, kata menteri perdagangan dan hal ehwal pengguna

Pasukan Petugas Khas Jihad Memerangi Inflasi mahu memastikan bekalan keperluan mencukupi di negeri-negeri yang dijangka terjejas akibat banjir dan tiada kenaikan harga.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi berkata Agensi Pengurusan Bencana Negara (Nadma) dan agensi berkaitan juga perlu memastikan perkara ini.

Nanta yang mempengerusikan mesyuarat pasukan petugas di sini hari ini, berkata Nadma, Kementerian Pertanian dan Industri Makanan dan kementeriannya perlu memastikan tiada kenaikan harga barang keperluan asas di negeri yang dilanda banjir.

Beliau berkata persiapan menghadapi banjir dibuat selaras dengan pengumuman Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengenai mengaktifkan Jawatankuasa Pengurusan Bencana Daerah (JPBD) dalam menghadapi musim monsun timur laut.

“Ini termasuk menambah stok dan pelan logistik untuk pengagihan ke negeri yang dilanda banjir seperti bekalan petrol ROVR, diesel dan sebagainya.

Monsun timur laut biasanya membawa hujan lebat yang sering mengakibatkan banjir besar terutama di negeri-negeri Pantai Timur. Jabatan Meteorologi Malaysia (MET Malaysia) meramalkan musim monsun timur laut 2022/2023 akan bermula dari November 2022 hingga Mac 2023.

Kelantan, Terengganu dan Pahang dijangka mengalami hujan lebat dari November ini hingga Disember manakala Johor, Sabah dan Sarawak boleh mengalaminya dari Disember ini hingga Januari tahun depan.

Nanta berkata, ketika ini harga dan bekalan ayam serta telur gred A, B dan C didapati stabil.

“Terdapat pemantauan berterusan di semua peringkat – pengedaran, pemborongan dan runcit – untuk memastikan kestabilan harga,” tambahnya.

Sementara itu, Nanta berkata pada masa ini, kerajaan tidak perlu mewujudkan stok penimbal bagi minyak sawit mentah (MSM) memandangkan harga pasaran dunia kini stabil dan mengikut unjuran, harga MSM akan turun sedikit. Oktober ini sehingga Disember.

Beliau berkata kerajaan akan meneruskan penglibatan dengan pemain industri dan Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi berhubung kemungkinan menentukan dua tahap harga, terutama untuk penggunaan domestik yang membentuk kurang daripada tujuh peratus daripada keluaran MSM negara.

Beliau juga berkata bagi tempoh 1 Julai hingga Sabtu lepas (11 Julai), pasukan penguatkuasa kementeriannya telah memeriksa 345 syarikat pembungkusan, dan memborong (2,203) dan kedai runcit (25,493) untuk minyak masak bersubsidi dalam polibeg.

“Daripada pemeriksaan, 140 kes direkodkan dengan 52 daripadanya melibatkan penyelewengan oleh pemborong.

“Siasatan awal mendapati terdapat unsur menyorok bekalan, kegagalan merekod dalam buku perolehan dan penjualan masakan bersubsidi kepada individu atau premis tidak berlesen,” katanya.

Mengenai Program Jualan Murah Keluarga Malaysia (PJMKM), Nanta berkata sehingga Sabtu lalu, program itu setakat ini telah diadakan di 512 DUN seluruh negara.

Read Previous

Dalam laporan terbaru, badan pemantau demokrasi menyenaraikan cara China membentuk perbualan di Malaysia

Read Next

Presiden PSB Wong menafikan punca parti pembangkang berpecah pada pilihan raya Sarawak 2021

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.