The Malaysia Post

Mrs Malaysia World mempromosikan gaya hidup lestari, amalan bebas plastik

Bulan Julai, dan jangan lupa bulan bebas plastik, Priyaa Simmi mengingatkan orang ramai dan komuniti perniagaan.

Pemenang Mrs Malaysia World 2019/2020 meneruskan kempennya sejak 2020, mendorong pemilik perniagaan kecil untuk menerapkan gaya hidup mesra alam dengan menerapkan amalan bebas plastik dalam aktiviti perniagaan mereka.

Plastic Free July adalah inisiatif global yang mendorong berjuta-juta orang untuk turut serta dalam memerangi pencemaran plastik, yang mengakibatkan jalan, lautan, dan masyarakat lebih bersih.

Priyaa percaya bahawa mendidik masyarakat global mengenai kesan buruk penggunaan plastik tunggal terhadap alam sekitar bermula dengan masyarakat setempat.

Oleh itu, dia akan berkolaborasi dengan Zero Waste Malaysia dalam menyediakan bengkel percuma untuk mendidik pemilik perniagaan tentang bagaimana mereka dapat memanfaatkan lingkungan yang ramah lingkungan dengan membuat keputusan perniagaan yang sedar.

“Saya berharap agar perniagaan ini dapat meraih keuntungan dari persekitaran yang ramah lingkungan dan meneruskan perjalanan mereka yang sadar eko di luar Plastik Bebas Julai,” kata Priyaa kepada Bernama.

Mengenang kembali kenangan manis yang dia lalui sepanjang perjalanannya sebagai Mrs Malaysia World untuk kemajuan alam sekitar, Priyaa mengatakan dia bermula dengan pengetahuan yang sia-sia ketika dia mengambil bahagian dalam kempen Julai Bebas Plastik pada bulan Julai 2020, tetapi kemudian menyadari usahanya memberi kesan positif kepada orang dan persekitaran.

“Saya menghabiskan banyak waktu membaca dan menonton dokumentari mengenai pelbagai topik dari pembuangan sampah hingga penternakan untuk kegunaan komersial untuk meningkatkan pengetahuan saya mengenai gaya hidup sisa sifar dan kehidupan lestari. “Sepanjang perjalanan, saya memutuskan untuk menjadi vegetarian, kerana saya ingin membatasi kesan negatif saya terhadap persekitaran kita dan menyumbang untuk melestarikan sumber semula jadi di planet kita,” kata Priyaa yang juga memiliki keusahawanan.

Priyaa mengatakan bahawa dia telah bekerjasama dengan seorang teman untuk melancarkan perniagaan bernama EcoQueen, yang bertujuan untuk mendidik masyarakat dan mempromosikan kepentingan hidup lestari.

Baca Lagi | Alena Murang memenangi dua anugerah UK video muzik meraikan budaya orang Sarawak

Dia berkata EcoQueen adalah pasar yang menyatukan semua produk tempatan yang berkesinambungan dan sedar di bawah satu bumbung.

“Pembeli dalam talian boleh membeli produk penjagaan diri, kecantikan dan gaya hidup di platform ini, sambil belajar membuat pilihan yang lebih baik dan mengambil langkah kecil untuk menyelamatkan planet ini di laman blog EcoQueen,” tambahnya.

Read Previous

Zahid, Ismail Sabri dan pemimpin tertinggi Umno bertemu secara rahsia

Read Next

Majlis Tertinggi Umno menjatuhkan sokongan untuk Muhyiddin

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.