The Malaysia Post

Alena Murang memenangi dua anugerah UK video muzik meraikan budaya orang Sarawak

Penyanyi-penulis lagu Sarawak dan pemain sape Alena Murang meraih dua anugerah pada Anugerah Video Muzik Antarabangsa baru-baru ini di UK.

Artis Malaysia membawa pulang Video Muzik Asia & Pasifik Terbaik dan Penghargaan Terhormat untuk anugerah Kostum Terbaik untuk video muzik terbarunya, Warrior Spirit.

Dia berkongsi penghargaan dengan sepupunya Sarah Lois Dorai yang mengarahkan klip video yang bergaya.

Video muzik yang ditayangkan pada akhir Mei juga menjadikannya sebagai semi finalis di Filem Terbaik pada 2021 Los Angeles Film Awards dan dinobatkan sebagai Pemilihan Rasmi di New York International Film Awards.

Lagu sape memberi penghormatan kepada nenek moyang Alena dan menceritakan kisah seorang pejuang yang menyaksikan kabut naik pada pagi pertempuran.

“Kakek buyut saya Balang Nganud adalah pejuang yang hebat dan masyarakat memanggilnya” Harimau yang mengepung kepala musuh “,” kata Alena dalam satu kenyataan baru-baru ini kepada media tempatan.

“Walaupun kita tidak lagi mempraktikkannya lagi, kita mewarisi semangat, keberanian, kekuatan mereka, dan lebih-lebih lagi, keberanian untuk berjuang bersama untuk sesuatu yang lebih besar daripada kita.

“Saya rasa banyak rakyat Malaysia, dan orang-orang di seluruh dunia juga dapat berhubungan dengan semangat pahlawan,” katanya.

Dilahirkan di Kuching oleh ayah Kelabit dan ibu Inggeris-Itali, Alena dan sepupunya Sarah menggunakan muzik dan filem untuk mengekalkan warisan Borneo mereka yang masih hidup.

Pemain berusia 32 tahun itu mengatakan bahawa dia merasa bangga dengan pasukan yang meluangkan masa mereka untuk membuat video muzik.

Warrior Spirit menawarkan pengalaman visual mengenai sejarah dan budaya suku Borneo yang kaya, terutama Sarawak dengan mempamerkan tarian, muzik dan kostum tradisionalnya.

Lagu ini adalah sebahagian dari album baru Lagu Alena yang merangkumi lagu-lagu yang dinyanyikan dalam bahasa Kelabit yang terancam punah.

“Ini adalah masa yang sangat berat bagi orang-orang dalam filem dan muzik sehingga menghangatkan hati untuk tidak hanya dapat mencapai dalam membuat video muzik ini, tetapi juga mendapat bonus tambahan dari anugerah antarabangsa ini.

“Kita dapat melakukan perkara-perkara hebat ketika kita bekerjasama,” katanya.

Sarah, yang juga mengarahkan video muzik Alena 2019 Midang Midang yang memenangkan Gaya Terbaik di Festival Video Muzik Buenos Aires 2020, menambah bahawa penghargaan itu mencerminkan peningkatan kesedaran mengenai budaya orang asli.

“Kemenangan dan pilihan di festival hanya menunjukkan bahawa ada minat terhadap cerita yang harus kita sampaikan dari bahagian dunia kita, dan dari masyarakat adat.

“Kami berharap lebih banyak filem dari suara asli akan disokong secara kewangan pada masa akan datang,” kata Sarah.

Alena bekerjasama dengan Styllar, Saerah Ridzuan dan pereka dan wanita kraf Malaysia yang lain, termasuk artis solekan terkenal Gebriel Padan untuk membuat video.

“Kami ingin mempamerkan keindahan warisan budaya Bornean kami yang diperkuat oleh estetika fesyen ke hadapan yang berbicara dengan semangat seorang pejuang moden. “Saya sangat gembira kerana penyataan terhormat dari IMVA dan saya harap dunia dapat menghargai keindahan Borneo melalui video muzik ini,” kata Saerah, yang merupakan penata gaya Alena.

Read Previous

ASEAN memiliki ekonomi yang ‘cergas’ – Pakistan

Read Next

Kit Siang menarik balik kritikan terhadap Hadi, mengakui salah menafsirkan pernyataan ‘pemerintah Allah’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.