The Malaysia Post

ASEAN memiliki ekonomi yang ‘cergas’ – Pakistan

Setiausaha Luar Negeri Sohail Mahmood mengatakan bahawa Persatuan Negara-negara Asia Tenggara (ASEAN) telah berubah menjadi badan 10 anggota yang cergas, sebuah komuniti ekonomi yang semakin bersepadu dan tonggak utama seni bina serantau.

Sohail Mahmood mengatakan bahawa Pakistan perlu mengutamakan lima bidang kerjasama dengan ASEAN; pengukuhan hubungan Pak-ASEAN, sokongan kepada komuniti perniagaan untuk meningkatkan kerjasama ekonomi dengan negara-negara ASEAN secara komprehensif, memberi tumpuan kepada pelancongan, meneroka jalan kerjasama dalam Sains & Teknologi, IT dan pendidikan tinggi dan akhirnya memperdalam pertukaran budaya kita.

Sohail Mahmood berbicara sebagai tetamu tamu pada Dialog Pakar Pakistan-ASEAN mengenai ‘Pakistan-ASEAN: masa depan bersama dan jalan maju’ yang dianjurkan oleh Pusat Perspektif Strategik (CSP) di Institut Kajian Strategik dengan kerjasama Kedutaan Indonesia dan Jawatankuasa ASEAN di Islamabad (ACI).

Penceramah dari Indonesia dan Pakistan membuat pembentangan singkat mengenai tiga dimensi kerjasama Pakistan-ASEAN termasuk kerjasama politik dan keselamatan; kerjasama ekonomi; dan kerjasama sosiobudaya. Penceramah termasuk Dr. Dewi Fortuna, Akademi Sains Indonesia, Dr. Fithra Faisal Hastiadi, Pengarah Eksekutif Dasar Seterusnya, Dr Shofwan Al Bana, Setiausaha Eksekutif, Pusat Kajian ASEAN, Dr Usman Chohan, Pengarah, Hal Ehwal Ekonomi, CASS, Adam, Dr. M Tugio, Ketua, Jawatankuasa ASEAN di Islamabad dan Mian Sanaullah, mantan duta besar Pakistan untuk Indonesia.

Baca Lagi | Pejuang ingin mengalu-alukan pemimpin politik Johor yang lain

Pengarah CSP, Najam Rafique, mengatakan bahawa pihaknya berusaha untuk mengumpulkan ahli dan pengamal dasar bersama untuk membuat cadangan untuk hubungan komprehensif antara Pakistan dan ASEAN di bawah Wawasan Asia Timur Pakistan dan keinginan Perdana Menteri Imran Khan untuk hubungan geo-ekonomi dengan negara-negara serantau. Sebelumnya, dalam ucapan alu-aluannya, Aizaz Ahmad Judge, Ketua Pengarah ISS, mengatakan bahawa ini adalah permulaan proses, dan dialog seperti itu membantu dalam menjana idea untuk pertunangan di masa depan.

Read Previous

Cadangan Zahid untuk meninggalkan kerajaan Perikatan tidak di endahkan

Read Next

Alena Murang memenangi dua anugerah UK video muzik meraikan budaya orang Sarawak

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.