The Malaysia Post

Cadangan Zahid untuk meninggalkan kerajaan Perikatan tidak di endahkan

Presiden Umno, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, pengumuman yang diharapkan oleh Barisan Nasional (BN) untuk memutuskan hubungan dengan kerajaan Perikatan Nasional (PN) mungkin tidak berlaku berikutan kegagalan pertemuan dengan ahli parlimennya hari ini.

Beberapa sumber mengesahkan pertemuan itu berlaku di ibu pejabat Umno hari ini, yang dipimpin oleh Zahid dan mensabitkan mantan perdana menteri Datuk Seri Najib Razak untuk meminta sokongan ahli parlimen mereka untuk meninggalkan PN.

“Zahid bertemu dengan ahli parlimen BN dan Umno. Ini berkaitan dengan ultimatum 14 hari yang diumumkannya pada 21 Julai.

“Namun ia ditolak secara terang-terangan dan banyak anggota parlimen mengatakan bahawa keputusan untuk meninggalkan PN sekarang bukanlah masa yang tepat,” kata satu sumber tanpa mengulas lanjut.

Sementara itu, sumber lain mengatakan dalam pertemuan lain dengan beberapa anggota Majlis Tertinggi Umno termasuk naib presiden dan menteri kanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob hari ini, Zahid gagal meyakinkan mereka untuk membuat keputusan untuk meninggalkan PN.

“Mesyuarat belum mencapai keputusan itu,” kata sumber itu, merujuk pada hasil yang diinginkan untuk meninggalkan PN.

Sumber lain memberitahu Malay Mail bahawa sebilangan ahli parlimen secara terang-terangan menuduh Zahid bersekongkol dengan pemimpin Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menghancurkan PN.

“Sebilangan ahli parlimen secara terang-terangan menolak idea itu kerana mereka berpendapat Zahid bersedia bekerjasama dengan Anwar dan memimpin Umno untuk menghadapi masalah lebih lanjut.

Portal MalaysiaNow juga melaporkan bahawa ahli parlimen Umno hari ini menolak cadangan parti itu untuk keluar dari kerajaan.

Sumber lain dari Umno yang menyokong PN memberitahu Malay Mail bahawa Zahid telah memberikan ultimatum lain kepada ahli parlimen parti itu, meminta mereka untuk menyokongnya dan meninggalkan pakatan di bawah Muhyiddin. “Zahid seharusnya mendapat kata sepakat dari Majlis Tertinggi dan anggota parlimen untuk meninggalkan PN pada 7 Julai,” kata sumber itu, sambil menambah bahawa Zahid sekarang berada dalam kerugian kerana lebih dari 20 dari 38 anggota parlimen Umno ingin tinggal di PN.

Beberapa media melaporkan bahawa Zahid menghadiri perjumpaan dengan kepimpinan Umno termasuk bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak pada sebelah petang.

Utusan Malaysia juga mengatakan bahawa Zahid telah menjadualkan pertemuan lain dengan beberapa ahli Parlimen Umno dan BN malam ini.

Malay Mail kini berusaha menghubungi Zahid dan pemimpin tertinggi BN dan Umno lain untuk komen tambahan.

Pada 21 Jun, Zahid pada 21 Jun telah memberikan ultimatum 14 hari kepada pemerintah PN untuk bersidang Parlimen yang berakhir hari ini.

Baca Lagi | Lebih 1,000 halaman penyerahan bertulis dikemukakan ke mahkamah

Dalam satu kenyataan, Zahid mengatakan ultimatum itu bertujuan untuk menegakkan keputusan Raja-Raja yang meminta Parlimen bersidang secepat mungkin setelah prosiding parlimen ditangguhkan di bawah Darurat sejak 11 Januari. Bagaimanapun, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin menetapkan 26 Julai untuk Parlimen bersidang semula.

Read Previous

Itali menewaskan Belgium untuk mara ke separuh akhir

Read Next

ASEAN memiliki ekonomi yang ‘cergas’ – Pakistan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.