The Malaysia Post

Lebih 1,000 halaman penyerahan bertulis dikemukakan ke mahkamah

Kedua-dua pendakwaan dan pembelaan dalam perbicaraan rasuah bekas Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, yang melibatkan dana Yayasan Akalbudi, telah menyerahkan kira-kira 1,200 muka surat bertulis pada akhir kes pendakwaan ke Mahkamah Tinggi di sini, yang akan didengar pada 5 Ogos.

Pasukan pendakwaan, yang diketuai oleh timbalan pendakwa raya, Datuk Raja Rozela Raja Toran, menyerahkan kira-kira 200 muka surat bertulis, sementara pihak pembelaan, yang diketuai oleh peguam Hisyam Teh Poh Teik, mengirimkan sekitar 1,000 halaman.

Raja Rozela memberitahu Bernama bahwa pengajuan di akhir kes pendakwaan seharusnya didengar minggu ini, tetapi ini ditangguhkan ke 5 Agustus setelah pelaksanaan Tahap Satu Pengendalian Pergerakan di bawah Rancangan Pemulihan Nasional (PPN).

“Tarikh pengiriman ditetapkan pada 5, 6, 9, 11, 13 dan 24, 2021. Kami menghantar kira-kira 200 halaman penyerahan bertulis pada pertengahan Jun,” katanya ketika dihubungi menerusi aplikasi WhatsApp.

Hisham, ketika dihubungi, mengesahkan tarikh penyerahan dan mengatakan bahawa pasukannya telah menyerahkan penyerahan bertulis kira-kira 1,000 halaman ke mahkamah pada 15 Jun.

Ahmad Zahid, 68, telah mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini atas 12 pertuduhan CBT, lapan tuduhan rasuah dan 27 kerana pengubahan wang haram yang melibatkan puluhan juta ringgit milik Yayasan Akalbudi.

Pada 21 Februari 2019, Mahkamah Tinggi mengizinkan permohonan Ahmad Zahid untuk memindahkan kesnya dari Mahkamah Sesyen ke Mahkamah Tinggi kerana pihak pendakwaan tidak membantah permohonan tersebut.

Untuk tuduhan CBT, Ahmad Zahid didakwa telah menggunakan dana tersebut untuk membuat enam pembayaran untuk penggunaan kad kredit peribadinya, polisi insurans dan lesen untuk kenderaan peribadinya, pengiriman wang ke firma undang-undang dan sumbangan kepada persatuan bola sepak Polis Diraja Malaysia. Kesalahan itu didakwa dilakukan di cawangan Affin Bank Berhad di Jalan Bunus di Jalan Masjid India, di sini, antara 13 Jan 2014 dan 23 Disember 2016. Tuduhan itu, mengikut Seksyen 409 Kanun Keseksaan, memperuntukkan hukuman penjara antara dua dan 20 tahun, dan dengan sebatan, dan denda, jika sabit kesalahan.

Ahmad Zahid juga didakwa dengan lapan tuduhan rasuah, di mana dia didakwa telah menerima rasuah dari tiga syarikat, iaitu Mastoro Kenny IT Consultant & Services, Data Sonic Group Bhd dan Profound Radiance Sdn Bhd sebagai dorongan untuknya, dalam kapasitinya sebagai kemudian Menteri Dalam Negeri, untuk membantu syarikat-syarikat untuk mendapatkan projek MyEG, membekalkan pasport dan untuk dilantik sebagai pengendali pusat sehenti visa migran di Pakistan dan Nepal.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu, yang dirangka di bawah Seksyen 16 (a) (B) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009, di cawangan Maybank di Dataran Maybank di Jalan Maarof, Bangsar, antara 15 Julai 2016, dan 15 Mac 2018.

Ahli Parlimen Bagan Datuk juga menghadapi 27 tuduhan pengubahan wang haram dengan melakukan urus niaga langsung yang melibatkan pendapatan dari kegiatan haram antara 29 Mac 2016, dan 11 April 2018.

Baca Lagi | Lebih 1,000 halaman penyerahan bertulis dikemukakan ke mahkamah

Semua kesalahan itu didakwa dilakukan di Malayan Banking Berhad, cawangan Dataran Maybank, Aras 1, Menara A, No. 1 Jalan Maarof, Bangsar dan Marhaba Enterprise Sdn Bhd, LG 1.15, Fahrenheit88, 179 Jalan Bukit Bintang, dekat sini antara 29 Mac, 2016 dan 11 April 2018. Ahmad Zahid juga menghadapi 40 tuduhan menerima rasuah dari sebuah syarikat atas sistem visa luar negara di Mahkamah Sesyen Shah Alam, yang menjadikan jumlah pertuduhan terhadapnya menjadi 87.

Read Previous

Internet mudah alih termurah ASEAN ialah di Filipina

Read Next

Pejuang ingin mengalu-alukan pemimpin politik Johor yang lain

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.