The Malaysia Post

Mageran seharusnya dibentuk pada awal Darurat, kata presiden Umno, Zahid Hamidi

Zahid Hamidi

Cedits: coconuts.co

Presiden Umno, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi berkata, membentuk Majlis Operasi Nasional, atau Mageran seperti yang diketahui oleh singkatannya bahasa Melayu, seharusnya berlaku pada awal zaman Darurat.

Dia bagaimanapun menekankan kepada anggota media yang berkumpul di luar gerbang istana bahawa topik itu tidak dibahas semasa penontonnya selama berjam-jam dengan Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah hari ini.

Dia menambahkan bahawa pengisytiharan Darurat seharusnya sudah cukup tetapi tujuannya menyimpang dari tujuan asalnya.

“Kami tidak membincangkan masalah Mageran. Saya merasakan itu adalah sesuatu yang normal di luar ruang lingkup situasi yang ada kerana keadaan darurat sepatutnya melindunginya tetapi ia telah digunakan untuk mencapai tujuan lain, ”katanya.

Awal hari ini, dewan presiden Pakatan Harapan menolak cadangan bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad untuk mengadakan Mageran.

Dalam satu kenyataan, Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, Presiden Parti Amanah Negara, Mohamad Sabu dan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng mengatakan bahawa mereka merasakan keadaan Darurat dan memulihkan Parlimen harus diutamakan daripada pembentukan majlis lain.

Semalam, Dr Mahathir dilaporkan mengatakan bahawa dia telah mencadangkan untuk membentuk Mageran semasa hadirin dengan Yang di-Pertuan Agong.

Wanita berusia 95 tahun itu mengatakan ini berpotensi mengarahkan negara ke arah yang benar dan membantu menyelesaikan masalah kesihatan, ekonomi, dan sosial yang sedang melanda negara ini.

Dia mengatakan Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah tidak menolak cadangannya secara terang-terangan, tetapi menegaskan bahawa seruan seperti itu mesti datang dari kerajaan.

Awal hari ini, Zahid tiba di Istana Negara pada jam 9.54 pagi hari ini untuk hadirin bersama Raja.

Semalam, Pengerusi pro-tem Pejuang Tun Dr Mahathir Mohamad, Timbalan Presiden PAS Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man, Presiden MCA Datuk Seri Wee Ka Siong dan Presiden Parti Warisan Sabah Datuk Seri Shafie Apdal mengadakan khalayak masing-masing dengan Sultan Abdullah.

Baca Lagi | Kami hanya mahu Darurat berakhir pada 1 Ogos, kata Pemuda UMNO

Pada hari sebelumnya, Raja bertemu Perdana Menteri dan Presiden Bersatu, Tan Sri Muhyiddin Yassin, Ketua Pembangkang dan Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim, setiausaha agung DAP Lim Guan Eng dan presiden Amanah, Mohamad Sabu.

Dilaporkan bahawa Agong memanggil pemimpin parti politik utama untuk hadirin yang terpisah untuk mendengar pendapat mereka mengenai keadaan Covid-19 semasa dan keadaan Darurat di Malaysia, antara lain.

Read Previous

Polis menyiasat suami bekas gabenor Bank Negara Zeti

Read Next

Pelakon Riz Ahmed memimpin usaha untuk mengubah cara orang Islam dilihat dalam filem

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here