The Malaysia Post

Polis menyiasat suami bekas gabenor Bank Negara Zeti

Tan Sri Zeti Akhtar Aziz

Credits: straitstimes

Polis akan menamatkan siasatan mereka terhadap Datuk Tawfiq Ayman, suami bekas Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM) Tan Sri Zeti Akhtar Aziz, atas dakwaan penerimaan dana 1MDB.

Menurut Malaysiakini, Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Kamaruddin Md Din berkata, polis memerlukan beberapa dokumen lagi untuk menyelesaikan siasatan mereka.

“Siasatan masih dijalankan. Terdapat dua atau tiga lagi dokumen yang perlu kita dapatkan.

“Setelah kami mendapatkan dokumen-dokumen tersebut, Insya Allah, kami akan menyerahkan kertas siasatan ke pejabat timbalan pendakwa raya,” kata Kamaruddin kepada Malaysiakini.

Dia mengatakan bahawa polis memerlukan kertas perbankan dari luar negara dan tempatan dan telah menyelesaikan proses pengambilan kenyataan dari pelbagai pihak.

Tawfiq disiasat di bawah Seksyen (4) (1) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pembiayaan Anti-Keganasan dan Hasil Kegiatan Tidak Sah (AMLATFPUAA) 2001.

Siasatan itu dilakukan ketika pada bulan Februari, harian perniagaan The Edge melaporkan bahawa polis Singapura telah memberitahu BNM mengenai transaksi mencurigakan yang melibatkan syarikat milik suami dan anak Zeti.

Menurut laporan itu, Jabatan Hal Ehwal Komersial (CAD) republik itu berkongsi maklumat ini dengan BNM pada tahun 2015 dan 2016, ketika Zeti masih menjadi gabenornya.

Maklumat yang dikongsi dengan BNM pada masa itu melibatkan dana yang mencurigakan masuk ke dalam akaun bank UBS dengan nama Iron Rhapsody Ltd, yang dilaporkan oleh The Edge dimiliki oleh seorang Dr Tawfiq Ayman (yang berkongsi nama yang sama dengan suami Zeti) dan seorang lelaki lain dipercayai anaknya dan tidak disebutkan namanya dalam laporan itu.

Memetik dokumen yang dikongsi oleh CAD, Iron Rhapsody menerima sejumlah RM66 juta dari lima transaksi dari syarikat dan akaun bank yang dipegang oleh Low Taek Jho, yang lebih dikenali sebagai Jho Low, tokoh utama dalam skandal kewangan 1MDB.

Baca Lagi | Penyiasat mendapati SOP operasi rel kritikal tidak diikuti

Laporan itu menambah bahawa sumber empat urus niaga itu melibatkan dana dari Low dan penyokongnya dari bon bernilai RM5 bilion1MDB / TIA (Terengganu Investment Authority) yang disusun oleh Ambank pada tahun 2009.

The Edge mengatakan bahawa BNM menjawab pertanyaannya tetapi mengatakan tidak dapat memberikan komen kepada mereka kerana “terikat oleh protokol antarabangsa untuk berkongsi perisikan kewangan”.

Read Previous

AstraZeneca bekerjasama dengan negara-negara ASEAN dalam penghantaran vaksin

Read Next

Mageran seharusnya dibentuk pada awal Darurat, kata presiden Umno, Zahid Hamidi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here