The Malaysia Post

Jocelyn Yow Dari Kedah Menjadi Datuk Bandar termuda di Bandar A.S.

Sejak beberapa hari kebelakangan ini, salah satu ahli politik yang paling banyak dibincangkan di kalangan rakyat Malaysia ialah Jocelyn Yow, 25 tahun keturunan Cina-Vietnam Malaysia yang akan menjadi datuk bandar Eastvale, sebuah bandar 55,000 yang terletak satu jam di timur dari Los Angeles, California.

Dilaporkan sebagai wanita termuda dari kaum minoriti untuk berkhidmat sebagai walikota di kota California, Yow juga merupakan penyokong untuk lebih banyak perwakilan wanita dalam politik.

Pencapaian Yow menarik perhatian bekas menteri belia dan sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman yang mengatakan bahawa sementara negara asing menyedari kebolehan anak muda, Malaysia sibuk mengenali ibu bapa mereka.

“Banyak orang mengatakan, Malaysia hanya menghargai warganya (atau mereka yang mempunyai hubungan dengan Malaysia) apabila mereka berjaya di luar negara. Mungkin ada kebenarannya. Juga, negara-negara asing memandang baik, sementara Malaysia memandang kroni,” kata Ahli Parlimen Muar.

Ahli Parlimen Kepong Lim Lip Eng juga memuji Yow dan mendesak anak muda Malaysia di luar negeri untuk tidak menyerah pada negara ini tetapi kembali dan membantunya memperbaiki.

Walaupun sibuk dengan persiapan untuk mengambil alih sebagai walikota, Yow meluangkan masa untuk menjawab beberapa soalan Malaysiakini dalam wawancara melalui e-mel.

Baca Lagi | Gergasi akademik Diraja Prof Ungku Aziz meninggal dunia pada usia 98

Dia mengaku terkejut kerana pencapaiannya telah menjadi berita besar di Malaysia.

“Saya benar-benar (terkejut) saya tidak menyangka berita itu akan berulang alik ke Malaysia.

Bapa Yow pergi ke AS untuk belajar pada tahun 1980-an dan bertemu dengan ibunya, yang merupakan anak pelarian Vietnam. Namun, tidak lama selepas kelahirannya, dia kembali ke Malaysia kerana datuknya dari ayah menghidap barah.

“Saya menghabiskan 15 tahun di Alor Setar, Kedah dan saya menganggap Alor Setar sebagai kampung halaman saya.

“Saya mengambil bahasa Mandarin, Inggeris, dan Melayu. Walaupun keluarga dan rakan saya bertutur dalam bahasa Hokkien dan Kantonis, saya sukar mempelajari kedua-dua dialek itu,” kata Yow, yang belajar di SMJK Keat Hwa.

Kini sudah dua tahun sejak dia terakhir kembali ke sini dan lawatan berikutnya mungkin tidak begitu cepat kerana pandemi Covid-19. “Saya sangat merindui makanan, budaya, dan keindahan semula jadi negara. Saya sangat menghargai kepelbagaian dan budaya unik di Malaysia. Saya mempunyai kenangan indah ketika melancong ke seluruh negara dengan keluarga saya dan meredah hutan dan berkhemah dengan Pandu Puteri dan Pengakap semasa di Malaysia. “

Read Previous

Gergasi akademik Diraja Prof Ungku Aziz meninggal dunia pada usia 98

Read Next

Jangan ubah JKM menjadi mesin politik anda, Hannah Yeoh memberitahu Rina Harun

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.