The Malaysia Post

Gergasi akademik Diraja Prof Ungku Aziz meninggal dunia pada usia 98

Profesor Diraja Ungku Aziz Abdul Hamid, rakyat Malaysia pertama yang dilantik sebagai naib canselor Universiti Malaya dan yang paling lama berkhidmat, telah meninggal dunia hari ini pada usia 98 tahun.

Ungku Aziz, yang juga bapa kepada bekas gabenor Bank Negara Malaysia Tan Sri Zeti Akhtar, sebelumnya dimasukkan ke Hospital Prince Court di mana dia dinyatakan meninggal dunia pada pukul 4.30 petang hari ini.

Astro Awani memetik isteri Allahyarham, Rohayah Ahmad Bahiran, mengatakan bahawa jenazah akan dibawa ke Masjid At-Taqwa di Taman Tun Dr Ismail di sini di mana dia akan dikebumikan malam ini.

Ungku Aziz memegang jawatannya di UM antara tahun 1968 dan 1988, dan dianugerahkan gelaran Profesor Diraja pada tahun 1978 – satu-satunya rakyat Malaysia yang memegang gelaran tersebut.

Dia pernah mengajar ekonomi di sana, dan juga Dekan Fakulti Sastera, dan kemudian Dekan Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran.

Dia telah dikurniakan banyak anugerah termasuk Ordre des Arts et des Lettres dari Perancis, Grand Cordon of the Order of the Sacred Treasure (Jepun) dan Tun Abdul Razak Foundation Award (Malaysia) serta banyak ijazah kehormat dari universiti di seluruh dunia.

Baca Lagi | Nestle Milo kini menjadi trend faedah kesihatan Jepun

Antara sumbangannya yang paling ketara adalah pembentukan Lembaga Tabung Haji, yang ditubuhkan untuk menyediakan dana bagi umat Islam untuk melakukan perjalanan dan menunaikan haji mereka.

Ungku Aziz dilahirkan pada 28 Januari 1922 di London, England, sebelum menghabiskan sebahagian besar masa kecilnya di Johor Baru.

Di antara almamaternya ialah English College di Johor Baru, Raffles College di Singapura dan Waseda University di Tokyo, Jepun. Isteri dan ibu kepada Zeti, Sharifah Azah Mohammad Alsagoff, juga dikenali sebagai Norazah Abdul Aziz, telah meninggal dunia pada tahun 2012.

Ungku Abdul Aziz bin Ungku Abdul Hamid (28 Januari 1922 – 15 Disember 2020), London, United Kingdom) adalah ahli ekonomi Malaysia. Ketua Pengarah Majlis Bahasa dan Sastera Malaysia Pertama (1956-1957). Beliau adalah bekas Naib Canselor Universiti Malaya dari tahun 1968 hingga 1988 dan dianugerahkan gelaran Profesor Diraja (Profesor Diraja) pada tahun 1978.

Read Previous

Putrajaya akan mengadakan perbincangan dengan Khazanah mengenai masalah kewangan Malaysia Airlines

Read Next

Jocelyn Yow Dari Kedah Menjadi Datuk Bandar termuda di Bandar A.S.

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.