The Malaysia Post

Putrajaya akan mengadakan perbincangan dengan Khazanah mengenai masalah kewangan Malaysia Airlines

Kerajaan akan berbincang lebih lanjut dengan Khazanah Nasional Bhd untuk menyelesaikan masalah kewangan yang dihadapi oleh Malaysia Aviation Group Bhd (MAGB) dan unitnya, Malaysia Airlines Bhd (MAB).

Timbalan Menteri Kewangan I, Datuk Abd Rahim Bakri mengatakan ini adalah untuk mengenal pasti arah kumpulan, terutama untuk memperkukuhkan kedudukan kewangannya, dan penyelesaian strategik terbaik.

Dia mengatakan bahawa pandemi Covid-19 memberi kesan buruk kepada industri penerbangan global dan MAGB tidak terhindar.

“MAB saat ini beroperasi dengan 75 persen pesawatnya didarat karena larangan perjalanan, sehingga mempengaruhi kapasitas dan pendapatannya,” katanya kepada Dewan Rakyat hari ini.

Dia menjawab pertanyaan Datuk Jalaluddin Alias (BN-Jelebu) sejauh mana syarikat penerbangan negara itu, terutama Malaysia Airlines, dapat menghadapi krisis ekonomi yang disebabkan oleh Covid-19.

Baca Lagi | Shopee memecahkan rekod penjualan serantau dengan 12 juta item terjual dalam 24 minit pertama dari 12.12 jualan ulang tahunnya

“Pada 31 Ogos 2020, kedudukan mudah tunai kumpulan syarikat MAGB berjumlah RM366 juta selain RM578 juta yang tersedia dari dana yang diperuntukkan oleh Khazanah,” tambahnya.

Dalam masalah sebelum tahun 2020, kemerosotan perjalanan tahun ini telah melanda Malaysia Airline dengan teruk. Selama hampir satu dekad terakhir, Malaysia Airlines telah berjuang untuk memperoleh keuntungan, dan ada beberapa usaha untuk mengubah syarikat penerbangan. Berbagai cara, perubahan ini melibatkan rasionalisasi, penjenamaan semula, dan penyusunan semula. Tetapi tahun 2020 telah membawa masalah kewangan syarikat penerbangan. Pada awal Oktober, Ketua Pegawai Eksekutif Malaysia Airline memberi amaran bahawa syarikat penerbangan itu boleh ditutup sekiranya pemajak menolak rancangan penstrukturan semula. Malaysia Airlines menulis kepada pemberi pajak mengatakan bahawa syarikat penerbangan itu menjana $ 84 juta sebulan dan hanya mempunyai $ 88 juta dalam simpanan mudah tunai dan $ 139 juta lagi dari Khazanah Nasional Berhad yang boleh ditariknya. Pada masa itu, Malaysia Airlines mengatakan tidak dapat terus mempertahankan pembayaran sewa dari akhir November. Tarikh akhir itu semakin hampir.

Malaysia Airlines juga mengatakan bahawa ia menjangkakan akan membelanjakan $ 5 bilion dalam tempoh lima tahun akan datang hanya untuk terus bertahan. Itu banyak wang apabila anda tidak mempunyai. Juga, Khazanah Nasional Berhad, yang secara bertahap telah meningkatkan kepentingannya dalam Malaysia Airlines selama bertahun-tahun untuk mengambil alih hak milik penuh, mengatakan cukup pada bulan Oktober. Sekiranya Malaysia Airline tidak dapat membuat rancangan penyusunan semula yang layak dan membuat perjanjian dengan pemberi pajak, dana kekayaan berdaulat akan menarik Malaysia Airlines dan memulakan semula dengan syarikat penerbangan baru.

Read Previous

Filem Yasmin Ahmad yang popular ‘Rabun’, ‘Mukhsin’ dan ‘Talentime’ akan disiarkan di Netflix minggu ini

Read Next

Gergasi akademik Diraja Prof Ungku Aziz meninggal dunia pada usia 98

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.