The Malaysia Post

Filem Yasmin Ahmad yang popular ‘Rabun’, ‘Mukhsin’ dan ‘Talentime’ akan disiarkan di Netflix minggu ini

Perkhidmatan hiburan streaming terkemuka, Netflix menghadirkan sebilangan besar kisah-kisah Malaysia yang hebat oleh Allahyarham pengarah Yasmin Ahmad kepada khalayak global bulan ini.

Platform streaming hari ini mengumumkan bahawa siri filem Malaysia yang terkenal akan berkembang dengan tiga filem popular dari pembuat filem pemenang anugerah pada 18 Disember.

Tiga filem terpilih adalah Rabun, Mukhsin dan Talentime.

Bagi yang belum tahu, Yasmin sangat digemari dengan iklan Petronas yang luar biasa dan filem-filem yang mencetuskan pemikirannya yang memberi kesan baik di dalam dan luar negara.

Rabun, yang merupakan filem sulung Yasmin adalah kisah pelik dan memilukan yang diilhamkan oleh ibu bapanya sendiri setelah ayahnya menjadi buta akibat diabetes.

Ini adalah kisah pencerahan Pak Atan (M. Rajoli) dan Mak Inom (Kartina Aziz) yang kembali ke negara ini setelah usang dengan hiruk-pikuk kehidupan kota.

Setelah kembali, pasangan itu mendapati bahawa kehidupan di luar bandar mungkin tidak begitu menyenangkan.

Mukhsin, sebaliknya, adalah prekuel bagi Sepet dan Gubra yang memenangi anugerah Yasmin dan filem terakhir trilogi Orked.

Filem ini, yang merangkul Grand Prix Deutsches Kinderhilfswerk untuk Filem Ciri Terbaik di festival Filem Antarabangsa Berlin ke-57, dengan sempurna menangkap nostalgia pemuda dan rasa tidak bersalah cinta pertama.

Kisah ini berlaku di Sekinchan, Sabak Bernam pada tahun 1993, dan menceritakan kisah cinta pertama Orked yang berusia 10 tahun, dilakonkan oleh Sharifah Aryana.

Orked yang tiba dengan kakak dan ibu saudaranya untuk menghabiskan cuti sekolah di kampung, memerhatikan Mukhsin (diperankan oleh Mohd Syafie Naswip).

Baca Lagi | Seniman membuat laporan polis terhadap filem terbaharu Namewee Babi

Mukhsin segera terseksa oleh cintanya kepada Orked apabila hubungan mereka tetap platonik.

Terkenal kerana menjalankan subjek yang sukar dalam filemnya – dari multikulturalisme hingga perkauman – filem terakhir Yasmin Talentime menyoroti gambaran cinta, keluarga dan percubaan kehidupan seharian yang menyentuh hati, yang dilatarbelakangi oleh soundtrack oleh komposer filem Malaysia Pete Teo yang memenangi pelbagai anugerah.

Filem ini menceritakan kisah pertandingan bakat sekolah yang sesuai dengan dua hati – Melur (dimainkan oleh Pamela Chong), seorang gadis Anglo-Melayu, dan Mahesh (dimainkan oleh Mahesh Jugal Kishor), seorang budak lelaki India yang tuli dan bisu.

Melur, dengan suaranya yang merdu, menyanyi sambil bermain piano adalah salah satu daripada tujuh finalis pertandingan Talentime.

Mahesh terpikat oleh Melur, tetapi keluarga tradisionalnya menentang hubungan mereka. Finalis lain, Hafiz (diperankan oleh Mohd Syafie Naswip), memikat orang dengan bakat vokalnya ketika bermain gitar, menggunakan muzik untuk mengatasi tekanan membahagikan masa antara sekolah dan ibunya, yang telah dimasukkan ke hospital dengan tumor otak.

Read Previous

Bekas musuh politik Dr Mahathir dan Ku Li menawarkan perkhidmatan untuk memulihkan ekonomi Malaysia

Read Next

Putrajaya akan mengadakan perbincangan dengan Khazanah mengenai masalah kewangan Malaysia Airlines

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.