The Malaysia Post

Seniman membuat laporan polis terhadap filem terbaharu Namewee Babi

Persatuan Seniman Malaysia (Seniman) telah membuat laporan polis terhadap sebuah filem berjudul Babi, yang diarahkan oleh Wee Meng Chee atau Namewee, kerana didakwa mempunyai unsur-unsur perkauman yang merosakkan imej Malaysia.

Setiausaha Agung Seniman, Mohd Hafiz Mohd Nafiah mengatakan bahawa berdasarkan klip video yang ditontonnya, dia secara peribadi merasakan bahawa filem itu, yang ditayangkan di luar negara, mengandung unsur perkauman, walaupun ada dakwaan bahawa filem itu berdasarkan kisah benar.

Katanya, Seniman mengalu-alukan mana-mana pihak yang ingin menghasilkan filem tetapi mesti mengikut garis panduan yang ditetapkan oleh Perbadanan Pembangunan Filem Nasional Malaysia (Finas) dan Lembaga Penapisan Filem.

“Kami tidak melarang mana-mana pihak membuat filem kritikal, tetapi kami harus memahami bahawa Malaysia adalah sebuah negara yang berbilang kaum.

“Kami juga mendesak Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) untuk menyekat filem itu di media sosial, termasuk YouTube,” katanya kepada wartawan setelah membuat laporan polis di Balai Polis Taman Melawati di sini hari ini.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Ampang Jaya ACP Mohamad Farouk Esha, ketika dihubungi Bernama, mengesahkan telah menerima laporan tersebut.

Namewee mempertahankan filemnya Babi, setelah laporan polis dibuat terhadapnya baru-baru ini yang menyebutkan bahawa poster filem itu mempunyai kata-kata yang dianggap provokatif dan dapat menimbulkan perpaduan dan kepekaan kaum.

Baca Lagi | Lagu hit Man Bai ‘Kau Ilhamku’ mendapat versi baru selepas 25 tahun

Dalam catatan Facebook baru-baru ini, artis berusia 37 tahun yang nama sebenarnya Wee Meng Chee mengatakan bahawa dia menyesal kerana pihak tertentu memainkan kad perkauman untuk agenda politik mereka sendiri.

“Bertentangan dengan dakwaan mereka, filem ini sebenarnya mendorong perpaduan antara masyarakat berbilang kaum di negara ini.

“Sebenarnya, semasa penggambaran, para pemeran dan kru, yang terdiri dari berbagai latar belakang etnik, bekerja sama secara harmoni,” katanya, sambil menambah bahawa filem yang dibuka di pawagam Taiwan hari ini, tidak akan ditayangkan di Malaysia.

Wee mengatakan bahawa filem itu didasarkan pada perang ras yang didakwa bermula dengan tidak bersalah di sebuah sekolah menengah Malaysia pada tahun 2000.

Ia meningkat dan berubah menjadi ganas, sehingga ditutup oleh pihak berkuasa yang terlibat. Babi juga telah dicalonkan di empat festival filem antarabangsa: Open World Toronto Film Festival (untuk Best Director and Best Actor), Around International Film Festival Berlin (Best Feature Film), International Thai Film Festival 2020 dan Taipei Golden Horse Film Festival (Best Original Lagu Filem).

Read Previous

PAS Perak meminta maaf kepada Sultan Nazrin kerana tidak hadir di istana

Read Next

Khaled Nordin mengejek cadangan gabungan besar Perikatan yang melibatkan BN, GPS

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.