The Malaysia Post

Bekas musuh politik Dr Mahathir dan Ku Li menawarkan perkhidmatan untuk memulihkan ekonomi Malaysia

Bekas pesaing politik Tun Dr Mahathir Mohamad dan Tan Sri Tengku Razaleigh Hamzah hari ini meminta Ahli Parlimen untuk memilih berdasarkan hati nurani mereka untuk pembacaan ketiga RUU Belanjawan 2021 esok.

Dalam satu sidang media bersama yang mengejutkan, kedua-dua negarawan kanan itu juga menyinggung bahawa kerajaan Perikatan Nasional mungkin kehilangan suara esok dan seterusnya menawarkan kepakaran dan pengalaman mereka dalam perkhidmatan awam kepada pemerintah baru yang mungkin.

“Ada kemungkinan ketika suara untuk pembacaan ketiga RUU Belanjawan 2021, pemerintah mungkin kalah esok, jika pemerintah kalah maka saya harap mereka adalah parlimen akan mulai memikirkan bukan tentang diri mereka sendiri tetapi tentang negara.

“Kita perlu melihat pemerintah yang tidak termotivasi oleh apa yang kita dapatkan, melainkan apa yang dapat saya sumbangkan untuk membangun negara, itulah tujuannya,” kata mantan perdana menteri Dr Mahathir dalam konferensi pers yang disebut sebelumnya.

Baca Lagi | Sultan Perak menegur ahli politik Perak kerana gagal dalam kepimpinan mereka

Kedua-duanya juga meratapi ketidakstabilan politik saat ini yang mereka dakwa memburukkan ekonomi lembap yang sudah terpengaruh oleh pandemi global Covid-19 yang sangat mencabar, yang mereka katakan dapat diselesaikan dengan membentuk “pemerintahan yang baik” yang mengutamakan keperluan masyarakat terlebih dahulu.

Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini mengatakan bahawa dia belum membincangkan dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim kemungkinan langkah untuk menggulingkan kerajaan Perikatan Nasional Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin semasa pembacaan ketiga Rang Undang-Undang Belanjawan 2021 esok.

Dr Mahathir juga menegaskan bahawa sebuah kerajaan yang bergantung pada sokongan bekas perdana menteri yang dihina, Datuk Seri Najib Razak, untuk dibentuk bukanlah suatu keadaan yang boleh diterima olehnya.

“Tidak, dia tidak ada kontak dengan saya, jadi saya tidak dapat berbincang dengannya,” kata Dr Mahathir dalam sidang media bersama dengan Tan Sri Tengku Razaleigh Hamzah, merujuk kepada Anwar. Ahli Parlimen Langkawi itu juga mengatakan bahawa dia tidak perlu memberikan sokongan atau kesetiaan kepada Anwar sebagai Ketua Pembangkang di Parlimen, dengan mendakwa yang terakhir ini tidak mendapat sokongan majoriti Ahli Parlimen Pembangkang.

Read Previous

Ahli Parlimen yang dikuarantin mendapat lampu hijau untuk menghadiri persidangan Parlimen

Read Next

Filem Yasmin Ahmad yang popular ‘Rabun’, ‘Mukhsin’ dan ‘Talentime’ akan disiarkan di Netflix minggu ini

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.