The Malaysia Post

Sultan Perak menegur ahli politik Perak kerana gagal dalam kepimpinan mereka

Sultan Perak Nazrin Muizzuddin Shah hari ini bertitah tidak ada kebanggaan atas pelantikan menteri besar ketiga di negeri ini sejak pilihan raya umum ke-14 pada tahun 2018.

Sultan berkata ini adalah gambaran kegagalan dalam Dewan Undangan Negeri Perak.

“Ini menggambarkan kegagalan kepemimpinan di kalangan ahli politik dijamin sokongan yang konsisten untuk membolehkan minda dan tenaga ditumpukan untuk mentadbir negara dengan cara terbaik untuk kepentingan rakyat,” katanya dalam ucapannya ketika mengangkat sumpah MB ke-14 di Istana Kinta di sini.

Pengerusi Badan Perhubungan Umno, Datuk Saarani Mohamad, yang juga ADUN Kota Tampan, mengangkat sumpah sebagai MB Perak terkini hari ini.

Sultan mengingatkan anggota parlimen negeri bahawa mereka dipilih hanya kerana kepercayaan yang ditunjukkan oleh rakyat.

“Orang-orang telah memilih mereka untuk melaksanakan tanggungjawab untuk memberikan perkhidmatan dan meningkatkan ekonomi serta keperluan sosial mereka.

“Orang-orang, terutama yang miskin, dipengaruhi oleh wabak Covid-19 yang sedang berlangsung, di mana ada yang kehilangan pekerjaan dan pendapatan.

“Rakyat tidak boleh dikhianati kerana pengaruh dendam emosi terhadap pemikiran politik konservatif,” katanya.

Sultan juga menunjukkan bahawa watak sejati seseorang akan terungkap ketika dia memiliki kekayaan, kedudukan dan kekuasaan.

Baca Lagi | Anwar meminta undi keyakinan menentang Perikatan di Parlimen

“Apabila seseorang dikelilingi dengan tamak, kepentingan diri, bermuka dua, dengan niat tersembunyi serta mereka yang menyalahgunakan hubungan dengan pemimpin, budaya rendah hati dan kesederhanaan akan hilang, dengan kesombongan orang itu muncul.

“Jangan sesekali membiarkan diri anda ceroboh atau berada di awan sembilan, di mana anda melupakan rumput hijau yang pernah anda jalani yang kini telah berubah menjadi coklat kerana sudah lama tidak disiram,” tambahnya.

Sultan Nazrin juga mengucapkan terima kasih kepada mantan MB Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu atas layanannya.

“Saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada semua anggota dewan eksekutif negeri untuk perkhidmatan mereka,” katanya.

Sultan Nazrin juga mengucapkan terima kasih kepada anggota media yang telah berkemah di luar Istana Kinta di Ipoh sepanjang krisis politik negeri ini.

“Media berkomitmen, mereka harus menahan panas dan hujan lebat hanya untuk menyampaikan perkembangan dan berita terkini kepada masyarakat.

“Polis juga melakukan yang terbaik untuk memantau keadaan,” katanya. Timbalan Presiden Bersatu, Ahmad Faizal digulingkan dengan suara percaya kepadanya yang dimulakan oleh Umno.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

DAP memberi amaran kepada Pakatan mengenai kerjasama dengan UMNO

Read Next

MB Perak baru Saarani memilih empat orang Umno, satu wakil Bersatu

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.