The Malaysia Post

MB Perak baru Saarani memilih empat orang Umno, satu wakil Bersatu

Lima penggubal undang-undang negeri dilantik sebagai Exco Kerajaan Negeri Perak (exco) hari ini.

ADUN mengangkat sumpah di hadapan Sultan Nazrin Muizzuddin Shah di Istana Iskandariah.

Barisan exco baru terdiri daripada empat ADUN Umno dan satu ADUN Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu).

Adun Umno itu ialah Datuk Mohd Zolkafly Haru (Lintang), Datuk Shahrul Zaman Yahya (Rungkup), Datuk Dr Wan Norashikin Wan Noordin (Kampong Gajah) dan Khairul Shahril Mohamed (Bota).

ADUN Bersatu adalah Datuk Zainol Fadzi Paharudin, yang juga setiausaha negara parti itu.

Keempat-empat ADUN dari Umno sebelum ini adalah pegawai eksekutif di bawah pimpinan bekas Menteri Besar Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu, sementara Zainol telah berkhidmat sebagai penasihat khas yang terakhir.

Terdahulu, Pengerusi Jawatankuasa Perhubungan Umno Perak, Datuk Saarani Mohamad mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar Perak ke-14 di Istana Iskandariah di sini.

Selepas pelantikan itu, Saarani mengatakan urus niaga pertamanya adalah membentuk kerajaan baru untuk membentangkan belanjawan negara untuk tahun 2021.

Datuk Saarani Mohamad kini menjadi Menteri Besar Perak yang baru setelah dipersetujui oleh Sultan Nazrin Shah.

Baca Lagi | DAP memberi amaran kepada Pakatan mengenai kerjasama dengan UMNO

Bernama melaporkan bahawa Ketua Badan Perhubungan UMNO Perak telah mendapat perkenan Sultan setelah mempertimbangkan bahawa Saarani dapat memperoleh kepercayaan sebahagian besar Anggota Dewan Undangan Negeri.

Dia dipilih untuk menggantikan Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu yang tewas dengan suara keyakinan majoriti, yang mengundurkan diri bersama dengan barisan Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (Exco).

Gerakan keyakinan itu dimulakan oleh Aznel Ibrahim (BN / UMNO-Pengkalan Bharu) dan Howard Lee Chuan How (HARAPAN-Pasir Pinji).

Kemudian, spekulasi muncul mengenai siapa yang akan menjadi MB seterusnya dengan parti-parti politik semua berbaris untuk bertemu dengan Sultan, bahkan PAS, yang pada awalnya enggan bertemu raja.

Bahkan masa depan Faizal Azumu menimbulkan minat media ketika laporan muncul bahawa dia dikhabarkan akan menjadi Timbalan Perdana Menteri berikutnya.

Datuk Saraani Mohamad dilahirkan pada 13 Mac 1961 dan memulakan kariernya sebagai guru pada tahun 1982 setelah menamatkan pengajian di Universiti Teknologi Malaysia dengan Diploma Sains dan Pendidikan (Fizik dan Matematik). Dia kemudian bergabung dengan UMNO pada tahun 1989 dan menjadi Ahli Dewan Undangan Negeri Lenggong dari tahun 1999 hingga 2004 dan juga dilantik sebagai ketua pembangkang DUN Perak pada masa Pakatan Harapan (PH).

Read Previous

Sultan Perak menegur ahli politik Perak kerana gagal dalam kepimpinan mereka

Read Next

Nestle Milo kini menjadi trend faedah kesihatan Jepun

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.