The Malaysia Post

DAP memberi amaran kepada Pakatan mengenai kerjasama dengan UMNO

Adun DAP Pasir Bedamar, Terence Naidu berkata, gabungan Pakatan Harapan (PH) tidak boleh bekerjasama dengan Umno untuk membentuk kerajaan Perak.

Terence mendakwa krisis politik di Perak hanyalah tipu muslihat bagi Umno untuk menyingkirkan menteri besar dan dewan eksekutifnya.

Penyokong PH akan menghukum gabungan itu, terutama DAP, dalam pilihan raya akan datang sekiranya mereka berjaya dengan kerjasama itu, katanya.

“Saya merasa bimbang dan cemas apabila dilaporkan dalam berita bahawa DAP bersedia bekerjasama dengan mana-mana pihak, terutama Umno, untuk menyelesaikan krisis politik di Perak.

“Kita tidak boleh lupa bahawa permainan terbaru oleh Umno hanyalah menukar menteri besar untuk kepentingan mereka sendiri!

“Sekiranya mereka hanya mahukan menteri besar dari Umno, maka kerajaan Perikatan Nasional (PN) akan dipertahankan di Perak. Sekiranya tidak mengapa digulingkan menteri besar dari Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), ”katanya dalam satu kenyataan.

Semalam, DAP Perak menyatakan bahawa mereka akan bekerjasama dengan saingan sengit Umno untuk mewujudkan kerajaan negeri yang stabil.

Begitu juga, PKR Perak mengumumkan kesediaannya untuk bekerjasama dengan mana-mana parti dan membentuk kerajaan perpaduan untuk mengakhiri kekosongan kepimpinan negeri.

Baca Lagi | Anwar meminta undi keyakinan menentang Perikatan di Parlimen

Terence mengatakan bahawa kerjasama itu harus terbatas pada hal-hal seperti meluluskan Belanjawan negara tetapi tidak boleh merangkumi kolaborasi formal dengan pihak yang dicemari dengan rasuah dan penyalahgunaan.

“Sejak PRU 2018, PH telah mendedahkan banyak kes rasuah dan penyalahgunaan kuasa, yang melibatkan banyak pemimpin tertinggi Umno, termasuk mantan perdana menteri Datuk Seri Najib Razak, yang kini menghadapi tuduhan seperti itu di mahkamah,” katanya.

“DAP telah lama berjuang berdasarkan prinsip keadilan untuk rakyat dan demokrasi yang adil tanpa mengira kaum. Memerangi rasuah dan penyalahgunaan kuasa adalah salah satu pendirian kita dalam DAP dan kita tidak boleh melepaskannya, ”tegasnya.

Dia juga mengingatkan gabungannya bahawa kerajaan negeri PH sebelumnya dijatuhkan oleh PN.

Terrence terus menyatakan keyakinan terhadap kebijaksanaan Sultan Nazrin Muizzuddin Shah dalam memilih pemerintahan baru demi kepentingan negeri dan penduduknya.

Semalam, pegawai Istana Perak Datuk Seri Mohd Annuar Zaini mengatakan tidak ada parti di Perak yang memerlukan majoriti untuk membentuk kerajaan.

Sokongan 30 ADUN diperlukan untuk memperoleh majoriti sederhana dalam badan perundangan Perak.

Pada masa ini, Umno mempunyai 25 kerusi, Bersatu lima kerusi, PAS tiga kerusi, DAP 16 kerusi, Amanah lima, PKR tiga, Gerakan dan Bebas masing-masing. Kerajaan PN Perak setelah menteri besarnya kehilangan suara keyakinan pada Jumaat lalu.

Read Previous

Lelaki tua dilaporkan hilang dari Desa Petaling ditemui di Rembau

Read Next

Sultan Perak menegur ahli politik Perak kerana gagal dalam kepimpinan mereka

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.