The Malaysia Post

Lelaki tua dilaporkan hilang dari Desa Petaling ditemui di Rembau

Seorang lelaki berusia 77 tahun yang dilaporkan hilang sejak malam Isnin telah ditemui di Rembau, Negri Sembilan petang ini, kata Ketua Polis Daerah Petaling Jaya Asisten Komisioner Nik Ezanee Mohd Faisal.

Low Kon Fatt, seorang peniaga, yang menurut polis terakhir kali dilihat di Bukit Tinggi, Klang, sejak itu dimasukkan ke Hospital Rembau setelah dia ditemui lemah dan hilang di dalam keretanya di kawasan yang dipercayai berdekatan dengan hospital yang sama.

“(Dia) ditemukan di Rembau, dirawat di rumah sakit.

“Orang yang lewat menemuinya di dalam keretanya, dia lemah,” kata Nik Ezanee kepada media dalam satu kenyataan ringkas sebelumnya.

Nik Ezanee menambah bahawa dia dimaklumkan melalui panggilan telefon dari penemuan Hospital Rembau of Low.

Sebelum penemuannya hari ini, yang terakhir didengar oleh Low adalah melalui panggilan telefon kepada isterinya pada malam Isnin sekitar jam 9 malam yang memaklumkan bahawa dia telah tersesat setelah menyerahkan barang kepada pelanggan pada awal petang.

Tidak lama kemudian, Low menjadi tidak dapat dihubungi ketika isterinya cuba menghubunginya lagi pada tengah malam beberapa jam kemudian.

Melalui siaran media sosial oleh anak-anak Low, lokasi yang sepatutnya diketahui terakhirnya adalah mereka di sekitar kawasan Desa Petaling, kira-kira 43 km dari tempat polis mengatakan dia terakhir kali dilihat di Klang.

Rembau dan Klang terletak kira-kira 120km.

Satu catatan oleh anak perempuan Low di Facebook awal hari ini sebelum penemuannya menyatakan bahawa pemeriksaan terhadap penglihatannya yang kononnya dilihat berjalan berhampiran kawasan Sri Hartamas semalam juga kosong.

Berikutan penemuannya, anak perempuan Low memposting lagi di Facebook yang mengesahkan bahawa dia ditemui dalam keadaan lemah dan kering, tetapi stabil, dan ahli keluarga dalam perjalanan ke hospital.

Baca Lagi | PEJUANG menuntut jawapan untuk pembebasan Ku Nan dalam kes rasuah RM1 juta

“Kami tidak mempunyai terlalu banyak maklumat pada masa ini tetapi ingin menyampaikan mesej ini kepada semua orang baik anda di luar sana yang telah menyokong kami selama dua hari mimpi ngeri terakhir,” baca catatan di profil Facebook Sha-ron Low.

Berita tentang kehilangan Low yang dikongsi oleh Sha-ron mencetuskan longsoran media sosial dengan catatan asalnya dikongsi lebih daripada 15,000 kali, dengan catatan penemuan ayahnya sudah dikongsi lebih dari 500 kali dalam masa kurang dari satu jam.

Antara yang terlibat dalam pencarian aktif Low adalah dermawan tempatan Kuan Chee Heng, atau dikenali sebagai Paman Kentang, yang bahkan telah menawarkan hadiah RM2,000 kepada sesiapa sahaja yang dapat memberikan maklumat yang menyebabkan penemuan Low. Sebuah video langsung yang disiarkan oleh Kuan di laman Facebooknya beberapa minit setelah penemuan Low menunjukkan dia dan beberapa lelaki lain di tempat letak kereta mangsa di tepi jalan di Rembau, mengatakan bahawa dia bermaksud untuk menarik kenderaan Low ke tempat yang lebih selamat seperti balai polis terdekat.

Read Previous

Anwar meminta undi keyakinan menentang Perikatan di Parlimen

Read Next

DAP memberi amaran kepada Pakatan mengenai kerjasama dengan UMNO

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.