The Malaysia Post

PEJUANG menuntut jawapan untuk pembebasan Ku Nan dalam kes rasuah RM1 juta

PEJUANG-menuntut-jawapan-untuk-pembebasan-Ku-Nan-dalam-kes-rasuah-RM1-juta

Jabatan Peguam Negara mesti menjelaskan mengapa pihaknya menuntut pembebasan yang tidak sama dengan pembebasan dalam perbicaraan rasuah Datuk Seri Tengku Adnan Mansor, kata kumpulan Patriot yang menyatakan bahawa ini adalah penarikan ketiga berprofil tinggi tahun ini.

Kumpulan yang mewakili anggota keselamatan Malaysia yang bersara itu mengatakan DNAA pemimpin Umno itu berlaku setelah pembebasan Riza Shahril Abdul Aziz, anak tiri bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak, dan bekas ketua menteri Sabah Tan Sri Musa Aman.

“Sudah ada perasaan tidak percaya umum terhadap pihak berwenang penyiasat dan pengadilan, terutama ketika menangani kes rasuah yang melibatkan ahli politik dalam parti pemerintah,” Presiden Patriot Brig. Jeneral (Rtd) Datuk Mohamed Arshad Raji berkata dalam satu kenyataan.

“Dengan pelepasan yang diberikan kepada Tengku Adnan, orang-orang juga bertanya apakah baki kes mahkamah terhadap lima ahli politik kanan Umno: Najib Razak, Zahid Hamidi, Isa Samad, Bung Mokhtar dan Azeez Abdul Rahim akan berakhir, atau juga akan berakhir pada pelepasan tiba-tiba juga. “

Semalam, jaksa pendakwa korupsi bekas menteri Tengku Adnan memohon DNAA dengan menyebut perkembangan baru yang memerlukan siasatan lebih lanjut, yang kemudian diberikan oleh Hakim Mahkamah Tinggi Mohd Nazlan Mohd Ghazali.

Ahli Parlimen Putrajaya yang berusia 69 tahun itu didakwa menerima rasuah RM1 juta daripada ahli perniagaan Datuk Tan Eng Boon, yang telah mengaku bersalah atas tuduhan bersubahat dengan ahli politik itu dan didenda RM1.5 juta.

Baca Lagi | Dr Noor Hisham kurang pasti mengenai masalah gangguan rantaian bekalan vaksin Pfizer Covid-19

Mohamed Arshad berkata, keputusan itu juga diambil ketika negara itu menyaksikan rasuah endemik di pihak berkuasa Malaysia seperti Jabatan Imigresen, Polis Diraja Malaysia, dan Jabatan Pendaftaran Negara, antara lain.

Keputusan pendakwaan pada tahap akhir perbicaraan Tengku Adnan adalah “mengejutkan” dan “tidak dapat diterima”, kata Mohamed Arshad ketika menuntut untuk mengetahui siapa yang memberikan perintah itu dan mengapa.

Rakyat Malaysia merasa geram melihat ahli politik terkemuka yang didakwa melakukan rasuah namun masih dapat bergaul bebas dan diperlakukan seperti pencahayaan, katanya.

“Ini memalukan, menjijikkan, menjijikkan, mengerikan, semuanya dalam makna superlatif. Tidak hairanlah bahawa Washington Post sebelumnya menyebut, “Malaysia adalah juara rasuah dunia”. “

DNAA tidak membebaskan Tengku Adnan atas tuduhannya dan pihak pendakwaan boleh memperbaharui kes terhadapnya pada bila-bila masa. Riza Aziz membebaskan tuduhan pengubahan wang haramnya yang berkaitan dengan 1MDB juga bersyarat. Bagaimanapun, Musa dibebaskan sepenuhnya dari 46 tuduhan rasuahnya dan tidak boleh didakwa atas kesalahan yang sama.

Read Previous

Umno masih mempunyai dua fikiran atas dilema Perak

Read Next

Anwar meminta undi keyakinan menentang Perikatan di Parlimen

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here