The Malaysia Post

Dr Noor Hisham kurang pasti mengenai masalah gangguan rantaian bekalan vaksin Pfizer Covid-19

Kementerian Kesihatan (KKM) hari ini mengatakan mereka dalam kegelapan mengenai masalah yang membekalkan bekalan bahan mentah Pfizer Inc. untuk vaksin Covid-19, seperti yang dilaporkan oleh agensi berita Reuters pada 4 Disember.

Malaysia telah bersetuju untuk membeli 12.8 juta dos vaksin, menjadikannya negara pertama di Asia Tenggara yang mengumumkan perjanjian dengan pembuat ubat AS.

Pengaturannya, jika dilakukan, akan memenuhi keperluan imunisasi 6.4 juta rakyat Malaysia.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, ubat itu akan menjalani penilaian dan pengujian Agensi Peraturan Farmasi Nasional terlebih dahulu tetapi mendedahkan bahawa Pfizer belum memberikan dokumen yang diperlukan.

Baca Lagi | Pelajar Darjah Enam dari Selangor memenangi pertandingan Tilawah Puisi kebangsaan

“KKM ingin memberitahu anda bahawa setakat ini NPRA belum menerima dokumen dari Pfizer untuk penilaian pendaftaran dan pengujian vaksin Covid-19,” katanya dalam satu kenyataan.

“Oleh itu, kami tidak memiliki informasi mengenai masalah mengenai penyediaan vaksin seperti yang dilaporkan.”

Kementerian Kesihatan mengatakan akan terus memantau perkembangan vaksin dan memberi tahu orang ramai.

Cabaran yang dihadapi rantaian bekalannya untuk bahan mentah yang digunakan dalam vaksin Covid-19 telah memainkan peranan dalam keputusan Pfizer untuk mengurangkan sasaran pengeluarannya pada tahun 2020, Reuters melaporkan pada 4 Disember memetik jurucakap syarikat itu.

Dalam beberapa minggu kebelakangan, firma itu mengatakan pihaknya akan menghasilkan 50 juta dos vaksin tahun ini, turun dari target 100 juta dos sebelumnya.

Vaksin Pfizer bergantung pada rejimen dua dos, yang bermaksud 50 juta dos sudah cukup untuk menyuntik 25 juta orang, menurut Reuters.

Berita itu pertama kali dilaporkan oleh Wall Street Journal, yang menyebut sumber yang tidak disebutkan namanya dikatakan terlibat secara langsung dalam pengembangan vaksin Pfizer.

Sumber itu dilaporkan mengatakan “sebilangan besar bahan mentah awal tidak memenuhi standard,” menyebabkan kelewatan pengeluaran.

Noor Hisham sebelumnya mengatakan bahawa perjanjian pembelian awal Malaysia dengan syarikat farmasi Pfizer akan terbatal sekiranya vaksin Covid-19nya gagal mendapat Pentadbiran Makanan dan Dadah AS (FDA) dan persetujuan NPRA. Tidak jelas apakah pengurangan itu akan mempengaruhi penawaran Malaysia.

Read Previous

Lagu hit Man Bai ‘Kau Ilhamku’ mendapat versi baru selepas 25 tahun

Read Next

Umno masih mempunyai dua fikiran atas dilema Perak

One Comment

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.