The Malaysia Post

Umno masih mempunyai dua fikiran atas dilema Perak

Umno-masih-mempunyai-dua-fikiran-atas-dilema-Perak

Umno masih berpakat dengan siapa yang harus bekerjasama untuk memerintah Perak setelah menggulingkan Timbalan Presiden Bersatu, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu sebagai menteri besar negeri.

Malay Mail diberitahu bahawa puak Umno dan Pakatan Harapan (PH) telah bersetuju untuk membentuk kerajaan negeri bipartisan yang baru – yang tidak termasuk Bersatu dan PAS. Namun, ada juga pemimpin Umno yang menentang perkongsian itu.

Sumber yang dekat dengan Umno mengatakan bahawa presidennya, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi adalah orang yang mencadangkan kerjasama baru dengan PH di Perak, tetapi segera ditolak oleh sebilangan anggota dewan tertinggi yang juga Ahli Parlimen.

“Ya, Umno Perak sedang berunding dengan PH mengenai kerjasama baru,” kata sumber itu kepada Malay Mail menjelang pertemuan kepemimpinan tertinggi Umno malam tadi, meminta tidak disebutkan namanya.

Baca Lagi | Umno, Barisan dan Muafakat berbincang pembentukan kerajaan Perak yang baru

“Sebilangan MT tidak setuju dan akan menyuarakan pandangan mereka,” kata sumber itu, menggunakan inisial Melayu untuk majlis tertinggi Umno.

Sumber itu menunjukkan bahawa keputusan akan dimuktamadkan oleh dewan tertinggi Umno dalam pertemuan itu.

Orang dalam Umno mengatakan bahawa rancangan Ahmad Zahid untuk bekerjasama dengan PH akan mengikis pangkalan sokongan parti Melayu itu bukan sahaja di Perak tetapi di seluruh negara.

“Umno secara tradisional disokong oleh orang Melayu Islam. Apa yang akan mereka katakan sekiranya mereka bekerjasama dengan DAP?

“Itulah sebabnya mengapa beberapa ahli MT Umno tidak setuju,” kata sumber Umno itu kepada Malay Mail, dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan.

Dalam satu kenyataan selepas perjumpaannya selama satu jam, Setiausaha Agung Umno, Datuk Seri Ahmad Maslan mengatakan bahawa keputusan dewan tertinggi adalah untuk mengekalkan pakatan politik Perak yang ada dengan PAS dan Bersatu.

Walau bagaimanapun, Malay Mail memahami bahawa rundingan masih berjalan.

Umno mahu Ketua Peraknya Datuk Saarani Mohammad yang juga ADUN Kota Tampan menjadi menteri besar yang baru. Ahmad Zahid telah menjadi penonton dengan Raja Perak Sultan Nazrin Muizzuddin Shah di Kuala Kangsar pada pukul 10 pagi hari ini dan diharapkan akan secara rasmi menghadirkan Saarani sebagai calon MBnya.

Read Previous

Dr Noor Hisham kurang pasti mengenai masalah gangguan rantaian bekalan vaksin Pfizer Covid-19

Read Next

PEJUANG menuntut jawapan untuk pembebasan Ku Nan dalam kes rasuah RM1 juta

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here