The Malaysia Post

Umno, Barisan dan Muafakat berbincang pembentukan kerajaan Perak yang baru

Umno, Barisan Nasional (BN) dan Muafakat Nasional (MN) akan terlibat dalam beberapa siri pertemuan dalam beberapa hari akan datang untuk membincangkan pembentukan kerajaan Perak yang baru.

Setiausaha Agung BN Tan Sri Annuar Musa berkata Majlis Tertinggi Umno akan bersidang malam ini diikuti Majlis Tertinggi BN esok.

“Pada hari Rabu malam, Majlis Perundingan MN (akan bermesyuarat). Rundingan selalu lebih baik, (dan) Majlis Presiden Perikatan Nasional (PN) mungkin juga harus bermesyuarat.

Baca Lagi | PAS mengatakan tidak terlibat dalam membentuk kerajaan Perak yang baru

“Sebagai rakan sekerja, (mari) selesaikan ini dengan cara yang terbaik. Apabila kita kuat bersama, kita menang bersama … Insyaallah (Insya Allah), ”katanya dalam catatan di Twitter hari ini.

Sebelumnya, di Ipoh, Ketua Umno Perak Datuk Saarani Mohamad mengesahkan bahawa dia akan menghadiri mesyuarat Majlis Tertinggi malam ini.

Mesyuarat itu, yang akan dipengerusikan oleh Presiden Umno, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi, dijangka memberi tumpuan kepada pembentukan kerajaan Perak yang baru.

Saarani, yang merupakan ADUN Kota Tampan, dikatakan antara beberapa calon Umno yang dicadangkan untuk menggantikan Timbalan Presiden Bersatu dan Adun Chenderiang, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu sebagai Menteri Besar Perak.

Pada hari Jumaat, Ahmad Faizal gagal mendapat sokongan majoriti dalam undi kepercayaan di DUN dan mengundurkan diri pada keesokan harinya.

Semalam, timbalan presiden PAS, Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, kepimpinan parti akan membincangkan kemungkinan penglibatan PAS dalam pembentukan kerajaan negeri yang baru.

Sementara itu, dalam pernyataan yang dikeluarkan hari ini, Saarani meminta semua pihak untuk tetap tenang dan tidak membuat spekulasi mengenai perkara-perkara sementara menunggu pengumuman rasmi dari kepemimpinan Umno.

“Umno Perak memandang serius spekulasi dan khabar angin mengenai isu tersebut berikutan beberapa kenyataan yang dikeluarkan di saluran parti tidak rasmi,” katanya.

Sementara itu, seorang lagi ADUN Umno Perak dikatakan antara nama yang disenarai pendek untuk jawatan menteri besar, Datuk Shahrul Zaman Yahya, mengatakan kedudukan politik adalah tanggungjawab dan bukan bertanding.

Adun Rungkup itu mengatakan semua pihak harus kembali kepada asas, iaitu untuk bekerja untuk rakyat, sambil menambah bahawa harus ada kepercayaan yang teguh terhadap konsep penerimaan, usaha dan kepercayaan terhadap rancangan Tuhan. Shahrul Zaman mengatakan ini dalam catatan Facebook yang dilampirkan dengan artikel berita yang menyebutnya sebagai salah satu daripada tiga calon yang mungkin, bersama dengan Saarani dan mantan Menteri Besar Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir.

Read Previous

PAS mengatakan tidak terlibat dalam membentuk kerajaan Perak yang baru

Read Next

Lagu hit Man Bai ‘Kau Ilhamku’ mendapat versi baru selepas 25 tahun

One Comment

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.