The Malaysia Post

Pacquiao mengaku kalah dalam pilihan raya presiden Filipina

Petinju besar Manny Pacquiao telah mengakui kekalahan dalam pilihan raya presiden Filipina selepas gemuruhnya untuk jawatan teratas gagal mencecah markah dengan pengundi.

Pacquiao, yang telah berikrar untuk memerangi rasuah, membanteras dadah dan memperbaiki kehidupan mereka yang miskin, mengucapkan tahniah kepada pemenang yang hebat Ferdinand Marcos Junior dan berkata dia berharap anak lelaki mendiang diktator itu akan “membantu golongan miskin”.

“Sebagai petinju dan atlet, saya tahu bagaimana untuk menerima kekalahan,” Pacquiao, 43, berkata dalam video yang disiarkan di Facebook lewat semalam.

“Saya hanya berharap bahawa semasa saya kalah dalam pertarungan ini, rakan Filipina saya – mereka yang bergelut – akan menang.”

Pacquiao, seorang penganut Kristian evangelis yang bersemangat, berkata dia berdoa untuk kejayaan pentadbiran Marcos dan ia akan “mempertingkatkan kehidupan dan membantu ramai yang miskin”.

Tinjauan sebelum pilihan raya menunjukkan Pacquiao hampir tiada peluang untuk memenangi pilihan raya, dan keputusan mereka disahkan oleh pengiraan awal yang menunjukkan dia memperoleh kurang daripada empat juta undi, atau 6.6 peratus daripada yang dikira.

Itu menjadikan dia satu pertiga jauh di belakang Marcos, yang mendapat lebih separuh undi, dan naib juara Leni Robredo.

Pacquiao mengumumkan persaraannya daripada tinju pada September, sejurus sebelum mengisytiharkan pencalonannya untuk jawatan presiden, dan sebelum ini memberitahu AFP dia tidak akan kembali ke gelanggang jika kalah.

Kecondongan gagalnya telah menamatkan karier politiknya, sekurang-kurangnya buat masa ini.

Bekas anggota kongres itu terpaksa berhenti bertanding untuk penggal kedua dalam Senat yang dipenuhi selebriti, yang mungkin mempunyai peluang yang besar untuk menang.

Selepas kempen yang melelahkan selama berbulan-bulan, Pacquiao berkata dia akan mengambil peluang untuk “berehat dan meluangkan masa bersama keluarga saya”.

Baca Lagi | Pacquiao mengaku kalah dalam pilihan raya presiden Filipina

Di luar itu, dia akan terus bekerja dengan yayasan amalnya.

Pacquiao amat dikagumi di seluruh kepulauan kerana kebangkitannya daripada kanak-kanak jalanan yang terdesak kepada salah seorang pejuang pound-for-pound terhebat sepanjang zaman.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Jabatan Imigresen melanjutkan waktu operasi mulai hari Rabu

Read Next

Loke berkata DAP terbuka kepada muka baharu sebagai calon Bangi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.