The Malaysia Post

Loke berkata DAP terbuka kepada muka baharu sebagai calon Bangi

DAP hari ini berkata ia akan memulakan pencarian calon baharu Ahli Parlimen Bangi tidak lama lagi, susulan pengumuman penyandangnya Ong Kian Ming untuk tidak bertanding pada pilihan raya umum ke-15 (PRU15).

Setiausaha Agung parti Anthony Loke berkata walaupun keputusan masih belum dibuat, parti itu terbuka kepada muka baharu.

“Calon berpotensi boleh menjadi sesiapa sahaja. Calon tidak terhad kepada tiga ADUN sedia ada di bawah kawasan parlimen ini, tiada sekatan sedemikian.

“Bagi Ahli Parlimen, syaratnya mudah, selagi anda Malaysia, 21 tahun dan anda ahli DAP, anda layak,” kata Loke kepada pemberita pada sidang media di sini.

Tambahnya, DAP tidak kisah memberi laluan kepada nama baharu, berbeza dengan parti lain dengan pemimpin yang bertelagah antara mereka untuk bertanding di kerusi tertentu.

“Apa yang berbeza dengan DAP ialah parti lain [ada ahli yang] berebut untuk menjadi calon, tetapi dalam DAP, beberapa penyandang kita seperti Ong, tidak pernah ada yang kata dia tidak akan diletakkan pada PRU15 akan datang, tetapi dia buat. keputusannya sendiri untuk tidak bertanding.

“Ini adalah sesuatu yang istimewa tentang DAP,” katanya.

Ketika ditanya sama ada terdapat ahli parlimen lain, seperti ahli parlimen Damansara Tony Pua, yang sama menyatakan tidak bertanding dalam PRU15, Loke berkata sehingga kini tiada pengumuman dibuat.

“Setahu saya, satu-satunya MP setakat ini yang membuat pengumuman ialah Ong, tiada pengumuman atau keputusan lain dibuat.

“Dalam setiap pilihan raya akan ada pembaharuan dan calon baharu muncul.

“Seperti yang saya nyatakan, kami menghargai sumbangan setiap pemimpin dan ahli parlimen, tetapi perjuangan parti bukan tentang mana-mana individu tertentu jadi tiada siapa yang penting, perjuangan parti mesti diteruskan,” tambahnya.

Baca Lagi | Loke berkata DAP terbuka kepada muka baharu sebagai calon Bangi

Ong pertama kali dipilih ke Parlimen pada 2013 sebagai Ahli Parlimen Serdang semasa PRU13. Pada PRU14, beliau mengekalkan kerusinya dan kemudian bertukar ke Bangi.

Beliau berkhidmat sebagai timbalan menteri perdagangan antarabangsa dan industri dalam pentadbiran Pakatan Harapan sehingga kejatuhannya pada Februari 2020.

Read Previous

Pacquiao mengaku kalah dalam pilihan raya presiden Filipina

Read Next

Piala Thomas: Malaysia menewaskan AS untuk slot suku akhir

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.