The Malaysia Post

Piala Thomas: Malaysia menewaskan AS untuk slot suku akhir

Piala Thomas

Credits: bwfbadminton

Malaysia mara ke suku akhir Pusingan Akhir Piala Thomas 2022 di sini, hasil kemenangan 5-0 skuad kurang kekuatan mereka ke atas Amerika Syarikat (AS) dalam perlawanan kedua Kumpulan D hari ini.

Walaupun ketiadaan perseorangan utama, Lee Zii Jia serta beregu nombor satu, Aaron Chia-Soh Wooi Yik yang direhatkan hari ini, Malaysia sama-sama maut dalam menumpaskan pasukan Amerika di Impact Arena, di sini.

Perseorangan pertama Malaysia, Liew Daren, yang kembali ke Piala Thomas buat kali pertama sejak perlawanan akhir 2014, mencatat kemenangan set pertama yang meyakinkan menentang Enrico Asuncion, 21-13.

Pemain muda veteran itu kemudian terselamat daripada beberapa detik cemas sebelum berjaya meraih mata pertama untuk negara dengan kemenangan 21-16 pada perlawanan kedua.

“Seronok dapat kembali ke Piala Thomas selepas lapan tahun yang panjang tetapi saya fikir saya tidak bermain dengan baik tadi, ia sentiasa sukar untuk pergi sebagai perseorangan pertama.

“Saya harap ini akan menjadi pemanas badan yang baik sekiranya saya mendapat peluang untuk bermain semula menentang Jepun dalam perlawanan terakhir kumpulan esok,” katanya kepada Bernama ketika ditemui selepas perlawanan.

Selepas menewaskan Johnnie Torjussen 21-16, 19-21, 21-11, menentang England dalam perlawanan pertama kumpulan semalam, bintang yang semakin meningkat, Ng Tze Yong, mengekalkan rekod bersihnya dengan memperoleh kemenangan kedua berturut-turut dalam kejohanan ini menentang Don Henley Averia.

Tze Yong, ranking ke-46 dunia, benar-benar berada dalam elemennya dari awal hingga akhir untuk menjaringkan mata kedua untuk Malaysia dengan menyingkirkan pemain nombor 307 dunia itu, 21-11, 21-9.

Seorang lagi pemain muda, Aidil Sholeh Ali Sadikin, yang membuat penampilan sulung dalam Piala Thomas selepas dia tidak diberikan sebarang minit dalam edisi Aarhu Oktober lalu, mengesahkan mata kemenangan buat Malaysia selepas menewaskan William Hu, 21-16, 21-17 dalam perlawanan. hanya 30 minit.

Aidil Sholeh, yang gembira untuk membuat penampilan pertama Piala Thomas hari ini, mengakui bahawa dia sedang bergelut untuk mendapatkan rentak yang menyaksikan dia bertarung dengan William dan berikrar untuk melakukan lebih baik jika dia bermain menentang Jepun esok.

Gandingan gores, Chia Weijie-Goh Sze Fei tidak menghadapi sebarang masalah untuk menundukkan Adrian King-Sun Mar-Henry Tang 21-12, 21-8 untuk mata keempat Malaysia.

Baca Lagi | Piala Thomas: Malaysia menewaskan AS untuk slot suku akhir

Ia adalah pulangan yang menyedihkan untuk Enrico, yang membentuk gandingan dengan William, kerana mereka gagal menepis cabaran daripada pemenang pingat gangsa Kejohanan Dunia 2021, Ong Yew Sin-Teo Ee Yi selepas pasangan Malaysia itu menamatkan saingan dengan straight set, 21 -16, 21-8.

Malaysia akan menentang Jepun dalam pertembungan yang lazat untuk menentukan juara Kumpulan D manakala AS menentang England, esok.

Read Previous

Loke berkata DAP terbuka kepada muka baharu sebagai calon Bangi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here