The Malaysia Post

Malaysia akan menentang India dalam suku akhir Piala Thomas

Juara Kumpulan D Malaysia telah diberi keputusan seri dalam perlawanan lapan terakhir Pusingan Akhir Piala Thomas 2022 di sini kerana mereka akan menentang naib juara Kumpulan C, India hari ini.

Jika Malaysia layak ke separuh akhir, mereka akan menentang Korea Selatan atau Denmark.

Keputusan seri hari ini turut mempertemukan juara bertahan Indonesia menentang China dalam perlawanan akhir tahun lepas manakala juara Kumpulan C Taiwan akan menentang Jepun.

Mengulas mengenai cabutan itu, pengarah prestasi tinggi Persatuan Badminton Malaysia Dr Tim Jones berkata mereka tidak akan mengambil mudah India kerana mereka mempunyai barisan yang cukup menggerunkan tahun ini.

“Maksud saya untuk berlaku adil, kami berasa cukup yakin selepas menentang Jepun, dan kami cukup gembira bertemu sesiapa pun pada ketika ini, jadi bawa ke peringkat suku akhir,” katanya kepada pemberita ketika ditemui selepas sesi undian peringkat kalah mati.

Tim juga gembira melihat kemenangan Malaysia menentang juara 2014 Jepun, terutamanya persembahan mantap Lee Zii Jia menentang Kento Momota yang dipercayainya akan meningkatkan keyakinannya dalam aksi lapan terakhir menentang India.

Sementara itu, Zii Jia percaya perlawanan dalam lapan terakhir akan dipertandingkan secara sama rata memandangkan beberapa pemain terkemuka seperti Momota dan Anthony Sinisuka Ginting dari Indonesia mengalami masalah ketika ini.

Zii Jia sebelum itu muncul di tangga teratas menentang pesaing utamanya Momota 21-17, 21-8 untuk membantu Malaysia muncul juara Kumpulan D selepas mengetepikan Jepun 3-2.

Baca Lagi | Malaysia akan menentang India dalam suku akhir Piala Thomas

Kapten pasukan Aaron Chia, yang bergabung dengan bekas rakannya pada edisi 2018, Teo Ee Yi, untuk memberikan mata kemenangan dengan menewaskan pemain Jepun, Akira Koga-Yuta Watanabe 22-20, 21-17, sedang berdoa bersungguh-sungguh agar Malaysia beraksi dengan baik dalam lapan terakhir.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Piala Thomas: Malaysia menewaskan AS untuk slot suku akhir

Read Next

YouTuber terbesar dunia PewDiePie berpindah ke Jepun

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.