The Malaysia Post

YouTuber terbesar dunia PewDiePie berpindah ke Jepun

PewDiePie

Credits: news24

Bintang YouTube terkemuka dunia, penstrim permainan Sweden PewDiePie, telah berpindah ke Jepun selepas negara itu melonggarkan peraturan kemasukan Covid-19 untuk sesetengah pemegang visa.

Lelaki berusia 32 tahun itu mempunyai pengikut dalam talian yang ramai, dengan 111 juta pelanggan di YouTube, tetapi telah menghadapi kontroversi mengenai jenaka yang menyinggung perasaan pada masa lalu.

Dia menyiarkan video minggu ini yang mendokumentasikan ketibaannya bersama isteri dan anjingnya di Jepun, yang mempunyai beberapa kawalan sempadan virus paling ketat di dunia.

“Sejak sekian lama kami meragui sama ada kami boleh membuat langkah ini, dan kami telah melalui semua pasang surut, dan jelas sekali ia adalah satu perjalanan yang sangat panjang,” kata penstrim itu, yang nama sebenarnya Felix Kjellberg.

“Tetapi saya amat menghargai semua orang yang menyokong kami pergi… ia amat mengagumkan untuk berada di sini, akhirnya.”

Jepun telah membenarkan pelawat perniagaan asing, pelajar dan penduduk baharu yang lain sejak Mac tetapi tetap ditutup kepada pelancong, walaupun perdana menteri telah berjanji untuk melonggarkan peraturan secara beransur-ansur mulai bulan depan.

Butiran tentang siapa yang akan dibenarkan masuk dan bila belum diumumkan, walaupun laporan media Jepun mengatakan lawatan berkumpulan mungkin yang pertama disambung semula dan kerajaan sedang berbincang untuk membatalkan ujian Covid-19 semasa ketibaan.

Jepun mengalu-alukan rekod 31.9 juta pelawat asing pada 2019 dan berada di landasan yang betul untuk mencapai sasaran 40 juta pada 2020 sebelum wabak itu melanda.

Kjellberg, yang sebelum ini tinggal di Britain, berkata pada 2019 dia telah membeli sebuah rumah di Jepun.

Baca Lagi | YouTuber terbesar dunia PewDiePie berpindah ke Jepun

Bintang itu telah mendarat dirinya dalam air panas beberapa kali, termasuk melalui video yang mengandungi kenyataan anti-Semit dan penghinaan perkauman, dan pada 2016 dia disekat buat sementara waktu daripada Twitter selepas bergurau dia menyertai kumpulan Negara Islam.

Kjellberg juga sebelum ini berkata dia “muak” selepas mendengar bahawa lelaki bersenjata di sebalik pembunuhan beramai-ramai di masjid New Zealand 2019 telah mempromosikan videonya sebelum melepaskan tembakan.

Read Previous

Malaysia akan menentang India dalam suku akhir Piala Thomas

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here