The Malaysia Post

Ismail Sabri tiba di Washington DC menjelang sidang kemuncak Asean-AS

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob tiba di sini Selasa (Rabu di Malaysia) untuk lawatan kerja empat hari termasuk bertemu dengan Presiden Amerika Syarikat Joe Biden dan pemimpin Asean.

Perdana menteri Malaysia tiba di Pangkalan Bersama Andrews, di sini, pada 8.16 malam (8.16 pagi Rabu, waktu Malaysia).

Setibanya beliau disambut oleh Menteri Luar Datuk Seri Saifuddin Abdullah.

Pemimpin Malaysia itu disambut Menteri Kanan Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Seri Mohamed Azmin Ali, Menteri Sumber Manusia Datuk Seri M. Saravanan dan pegawai kanan Malaysia ketika tiba di sebuah hotel di sini kemudian.

Perdana menteri akan menyertai Biden, Naib Presiden AS Kamala Harris dan pemimpin Asean lain pada Sidang Kemuncak Khas Asean-AS selama dua hari, di sini, mulai Khamis (Jumaat di Malaysia).

Presiden Biden akan menganjurkan majlis makan malam untuk para pemimpin Asean di Rumah Putih di sini pada Khamis.

Ini akan diikuti dengan pertemuan presiden AS dengan pemimpin Asean di Jabatan Negara AS, tempat sidang kemuncak khas, di sini, pada Jumaat (Sabtu di Malaysia).

Sidang kemuncak khas itu menandakan ulang tahun ke-45 hubungan dialog Asean-AS dan sidang kemuncak khas kedua yang dianjurkan oleh presiden AS di negara ini selepas presiden ketika itu Barack Obama mengalu-alukan pemimpin Asean di Sunnylands, California pada Feb 2016.

Ismail Sabri, bersama pemimpin Asean, akan turut serta dalam perbincangan dengan naib presiden Harris di Jabatan Negara pada Jumaat (Sabtu di Malaysia)
Perdana menteri Malaysia juga akan bertemu dengan Setiausaha Perdagangan AS Gina Raimondo dan Duta Wakil Perdagangan AS Katherine Tai di sini Khamis (Jumaat di Malaysia).

Ismail Sabri dijadual bertemu ketua-ketua industri Amerika serta Majlis Perniagaan AS-Asean dan Dewan Perniagaan di sini pada Khamis.

Baca Lagi | Ismail Sabri tiba di Washington DC menjelang sidang kemuncak Asean-AS

Pemimpin Malaysia itu juga akan mengambil peluang bertemu diaspora Malaysia dalam perhimpunan Aidilfitri Keluarga Malaysia di sini pada hari Rabu (Khamis di Malaysia).

Read Previous

YouTuber terbesar dunia PewDiePie berpindah ke Jepun

Read Next

Apa Kebaikan Dan Keburukan Belajar di Luar Negara

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.