The Malaysia Post

Zahid gagal mendapatkan keterangan 15 saksi dalam kes rasuah Yayasan Akalbudi miliknya

Mahkamah Tinggi di sini hari ini menolak permohonan bekas timbalan perdana menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi untuk mendapatkan keterangan rekod 15 saksi daripada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dalam kes rasuahnya membabitkan dana Yayasan Akalbudi (YAB).

Hakim Datuk Collin Lawrence Sequerah berkata mahkamah menganggap dasar awam dan kepentingan awam paling utama dalam menentukan permohonan itu, seperti yang diputuskan oleh keputusan Mahkamah Persekutuan dalam kes Suruhanjaya Sekuriti.

“Pada pandangan saya, dasar awam dan elemen kepentingan awam diperluaskan ke peringkat pembelaan perbicaraan jenayah. Mereka (saksi) boleh dikenakan ugutan dan contohnya dipaksa untuk keluar dari apa yang ada dalam kenyataan.

“Balas dendam mungkin diambil atas apa yang didedahkan dalam kenyataan dan ini bukan tidak berasas. Saksi yang berpotensi akan keberatan untuk tampil memberikan keterangan dan keterangan kerana kerahsiaan tidak terjamin dan akan ada halangan dalam pentadbiran keadilan,” katanya.

Sequerah seterusnya berkata pegawai penyiasat SPRM Khairudin Kilau telah melahirkan kebimbangannya tentang mengapa kenyataan daripada saksi pendakwaan yang ditawarkan kepada pihak pembelaan tidak wajar diberikan.

“Khairudin mendedahkan dalam afidavitnya bahawa saksi mempunyai keistimewaan kerana mereka dibuat dalam proses komunikasi rasmi dan secara rahsia kepada SPRM,” katanya.

Hakim berkata Khairudin berpandangan bahawa sebarang pendedahan akan menjejaskan dan menjejaskan kepentingan awam kerana kenyataan itu dibuat atas kepercayaan dan jangkaan ia akan kekal sulit.

Khairudin berkata ini akan menyebabkan saksi akan datang teragak-agak untuk memberikan kenyataan dan ini sekali gus akan membantutkan siasatan masa depan, katanya.

Beliau berkata kebimbangan Khairudin adalah dalam lingkungan Seksyen 124 Akta Keterangan.

Seksyen 124 menyatakan bahawa tiada pegawai awam boleh dipaksa untuk mendedahkan komunikasi yang dibuat kepadanya secara rahsia rasmi apabila dia menganggap bahawa kepentingan awam akan terjejas oleh pendedahan itu.

Pada 18 Februari lalu, pihak pembelaan memfailkan permohonan untuk mendapatkan keterangan 15 saksi berkenaan.

Pihak pembelaan meminta keterangan saksi, termasuk Datuk Seri Mohamad Nasaee Ahmad Tarmizi, yang merupakan abang kepada Ahmad Zahid, kerana kenyataan Mohamad Nasaee penting bagi pertuduhan ke-11 yang dihadapi Ahmad Zahid.

Baca Lagi | Zahid gagal mendapatkan keterangan 15 saksi dalam kes rasuah Yayasan Akalbudi miliknya

Pada 24 Januari tahun ini, Sequerah memerintahkan Ahmad Zahid membela diri atas 47 pertuduhan pecah amanah jenayah, rasuah dan pengubahan wang haram membabitkan dana YAB selepas mendapati pihak pendakwaan berjaya membuktikan kes prima facie.

Ahmad Zahid memberi keterangan dalam perbicaraan pembelaannya pada 13 April dan akan kembali memberi keterangan pada 23 Mei.

Read Previous

Saifuddin atau Rafizi untuk timbalan presiden PKR?

Read Next

DAP masih terbuka untuk bersekutu dengan Warisan menjelang PRU15

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.