The Malaysia Post

Pelajar Darjah Enam dari Selangor memenangi pertandingan Tilawah Puisi kebangsaan

mp2

Dhaanniya Mary Andrew, seorang pelajar Darjah Enam telah menjadikan Selangor bangga dengan memenangi pertandingan Tilawah Puisi peringkat kebangsaan (kategori sekolah rendah) yang dianjurkan oleh Kementerian Pendidikan (KPM).

Pelajar SK Subang Jaya memenangkan hakim dengan membacakan puisi Be Like the Bees yang ditulis oleh jurulatihnya Sharmila Ramachandran, dan mengalahkan 15 peserta lain dari pelbagai negeri untuk meraih hadiah utama.

Kemenangan Andrew dibuat lebih manis kerana kemenangannya membantu SK Subang Jaya melakar sejarah dengan merangkul gelaran Tajuk Bacaan Puisi (kategori sekolah rendah) untuk tahun ketiga berturut-turut.

Ibunya Visalatchi Supramaniam memberitahu Malay Mail bahawa Andrew berada di atas bulan dengan pencapaiannya setelah mencurahkan darah, keringat, dan air mata ke dalam usaha latihannya.

“Kami semua sangat gembira dan gembira. Itu berita gembira kerana kami menunggu begitu lama hasilnya dan ketika kami mendapat tahu, Dhaanniya benar-benar gembira, ”kata Visalatchi.

Visalatchi menambah bahawa anak perempuannya adalah pembaca yang gemar dan sering menghabiskan masa lapangnya dengan menyelami buku-buku fantasi seperti novel Harry Potter dan Percy Jackson.

Andrew juga meminati matematik dan sains dan telah menyatakan minat untuk menjadi doktor haiwan semasa dia dewasa.

“Abangnya adalah seorang akauntan berkanun dan dia belum memutuskan apakah dia ingin mengikut jejaknya.

“Dia suka haiwan dan dia memberitahu saya bahawa dia mahu menjadi doktor haiwan. Dia mempunyai anjing di rumah dan dia adalah pencinta haiwan yang sebenar, ”kata Visalatchi.

Pertandingan Mengucapkan Puisi adalah sebahagian daripada Karnival Perpaduan Bahasa Inggeris KPM 2020 di mana para peserta diminta untuk membacakan puisi dengan tema “Satu untuk Semua, Semua untuk Satu.”

Oleh kerana pandemi Covid-19, penilaian dilakukan melalui penilaian sama ada penyerahan video yang dirakam atau persembahan langsung melalui Google Meet.

Andrew mula membuat persiapan untuk pertandingan pada bulan Jun di bawah bimbingan Sharmila dan pasangan ini mempunyai 19 sesi latihan secara total untuk mengasah kemahiran membaca puisi Andrew.

Dia terpilih untuk mewakili SK Subang Jaya dari 16 calon dari Standard Four hingga Six yang mengambil bahagian dalam ujibakat bermula pada 30 Januari.

Baca Lagi | Ebit Lew responds to #EbitLewForPM campaign online

Andrew kemudian melancarkan pendahuluan pada bulan Julai dan pergi ke peringkat daerah, negeri, dan nasional.

Sharmila mengatakan bahawa sikap rajin Dhaanniya telah memainkan peranan besar dalam kejayaannya sepanjang pertandingan.

“Persembahan yang baik adalah perkahwinan antara puisi yang baik dan pembaca yang baik. Satu elemen tidak boleh wujud tanpa yang lain.

“Pemenang mesti datang untuk berlatih dengan senyuman, bersedia menyesuaikan diri dengan perubahan dalam gaya puisi dan penyampaian tidak kira berapa kali ia dilakukan, dan pergi dengan sikap positif untuk berlatih dan bertambah baik.

“Dhaanniya dan pasukan tahun lalu saya semua ada di dalamnya. Senang bekerjasama dengan pelajar yang berusaha keras, “kata Sharmila dalam siaran akhbar.

Dia terus mengucapkan terima kasih kepada ibu bapa pelajar yang telah dilatihnya kerana menyokong usaha anak-anak mereka dengan bacaan puisi. Sharmila menambah bahawa dia berharap kumpulan hakim profesional dapat mengambil bahagian dalam pertandingan bahasa Inggeris di Malaysia pada masa akan datang untuk meningkatkan lagi tahap pertandingan.

Read Previous

MB Perak Ahmad Faizal Azumu hilang undi keyakinan

Read Next

Penjaja jalanan Penang melihat pendapatan harian hanya hampir mencecah RM50 di bawah CMCO kedua

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here