The Malaysia Post

Penjaja jalanan Penang melihat pendapatan harian hanya hampir mencecah RM50 di bawah CMCO kedua

Sudah hampir satu bulan sejak pemerintah memperkenalkan perintah kawalan pergerakan bersyarat (CMCO) di semenanjung dan sementara perniagaan di mana-mana telah melanda, penjaja Pulau Pinang berjuang untuk mendapatkan wang bahkan RM50 sehari.

Tempat makanan penjaja yang popular di pulau pelancongan seperti Gurney Drive yang sibuk dengan pengunjung dekat dan dari luar negara sebelum wabak Covid-19, telah menjadi hantu bekas mereka.

Beberapa meja dan kerusi yang disediakan hampir tidak dapat dihuni. Banyak gerai penjaja juga ditutup. Di New Lane, di luar Macalister Road di ibu negara, hampir separuh daripada 28 gerai penjaja yang melapisi jalan sempit telah memilih untuk menutup gerai mereka sejak CMCO empat minggu dikenakan pada 9 November.

Neow Boon Hai yang menjual lor bak di sana, mengatakan banyak penjaja lebih suka menutup kedai daripada membuang makanan ketika ada begitu sedikit orang yang membeli.

“Bayangkan mereka menyiapkan makanan untuk hari itu dan hampir tidak ada pelanggan, mereka harus membuang makanan dan menyiapkan kumpulan baru pada hari berikutnya. Ini adalah wang, ”kata pemain berusia 30 tahun itu.

Penjaja di New Lane biasanya mula beroperasi sekitar jam 4 petang hingga tengah malam. Hari-hari ini, beberapa orang harus membuka gerai mereka lebih awal dan menyebutnya malam hingga 9 malam.

 “Beberapa dibuka lebih awal, sekitar jam 2.30 petang dan berharap dapat memperoleh perniagaan dari orang-orang yang bekerja di sini kerana menjelang jam 8 malam, kota sudah sepi; hampir tidak ada orang di bandar, jadi sebaiknya kita tutup lebih awal, ”jelas Neow.

Dia mengatakan bahawa larangan perjalanan antara negeri kerana CMCO telah menyebabkan banyak penjaja di sana kerana kebanyakan pelanggan mereka berasal dari luar.

Baca Lagi | Joshua Wong dan Agnes Chow dari Hong Kong dipenjara kerana melakukan protes online

Dia mendakwa perniagaan telah menurun hingga 90 peratus jika dibandingkan dengan hari-hari sebelum wabak itu.

“Dahulu, sebuah gerai dapat menjual antara 700 hingga 800 piring sehari, sekarang ia telah turun menjadi mungkin 20 hingga 30 piring, atau bahkan lebih sedikit. Kadang-kadang, kita hampir tidak menghasilkan RM50 sehari, ”katanya kepada Malay Mail ketika ditemui baru-baru ini.

Kerajaan persekutuan membalikkan kelonggaran peraturan di bawah perintah kawalan pergerakan pemulihan di semua negeri di semenanjung Malaysia yang melarang Perlis, Pahang dan Kelantan mulai 9 November, berikutan kebangkitan jangkitan Covid-19 yang membawa kes harian ke zon empat digit.

Ia kemudian mencabut CMCO untuk empat negeri – Kedah, Melaka, Johor, Terengganu – pada 21 November, tetapi sebagai gantinya meletakkan Kelantan sebagai pengunci sebahagian. Lembah Klang, yang meliputi Kuala Lumpur, Selangor dan Putrajaya, telah berada di bawah CMCO sejak 14 Oktober.

Read Previous

Pelajar Darjah Enam dari Selangor memenangi pertandingan Tilawah Puisi kebangsaan

Read Next

Jersi Harimau Malaya baru dilancarkan hari ini

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.