The Malaysia Post

Jersi Harimau Malaya baru dilancarkan hari ini

Nike Malaysia hari ini melancarkan jersi Harimau Malaya edisi 2020-2022 yang, buat pertama kalinya dalam 13 tahun, akan melihat peralatan rumah yang menampilkan reka bentuk berkerah.

Menurut kenyataan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), upacara pengenalan jersi diadakan hampir melalui video yang disiarkan secara serentak di semua platform media sosial rasmi persatuan.

Video tersebut memperlihatkan beberapa pemain utama negara, seperti kapten pasukan, Mohd Aidil Zafuan Abd Radzak, Brendan Gan dan Muhammad Syafiq Ahmad, yang mengenakan kedua-dua reka bentuk jersi tuan rumah dan pasukan lawan, selain penampilan khas oleh ketua jurulatih, Tan Cheng Hoe.

Presiden FAM, Datuk Hamidin Mohd Amin berkata, walaupun ringkas, jersi tuan rumah kelihatan lebih kemas dengan rekaan berkolar sementara pemilihan warna baru untuk jersi tandas memastikan semangat Harimau Malaya terus membara dengan kuat.

Baca Lagi | Anugerah-anugerah Kelab Golf terbaik Malaysia ParGolf People’s Choice Awards 2020

“Harimau Malaya pasti akan menjadi lebih ganas selepas ini kerana jersi tuan rumah dan juga tandu menampilkan warna tradisional hitam dan kuning. Ini bererti bahawa dalam semua perlawanan pasukan kebangsaan yang akan datang, semangat dan aura Harimau Malaya akan sentiasa bersama pemain dan penyokong, ”katanya.

Sebelumnya, sebagai simbolik pelancaran, ketua pemasaran sukan Nike Malaysia, Ernest Rodrigues menyerahkan jersi dalam dan luar rumah kepada Hamidin di Wisma FAM di Kelana Jaya.

Ernest berkata mengekalkan logo FAM di sebelah kiri dada dan memadankan warna kuning jersi rumah dengan warna hitam di kolar dan lengan serta corak garis terbaru Nike di bahagian sisi adalah untuk meningkatkan lagi kemas jersi.

Dia mengatakan bahawa jalur pepenjuru di jersi jauh diilhamkan oleh Jalur Gemilang, dengan perbezaannya menggabungkan jalur hitam dan kuning tanpa kehadiran warna biru, putih dan merah seperti sebelumnya.

“Jersi tanduk mencerminkan semangat muda dan budaya ekspresif pasukan kebangsaan dan, pada masa yang sama, menghormati tradisi Harimau Malaya yang kaya,” katanya.

Kedua-dua jersi pasukan dalam dan luar pasukan negara, berharga RM299 setiap satu, boleh dibeli mulai hari ini di kedai Nike terpilih dan juga dalam talian di www.nike.com/my dan www.al-ikhsan.com. Sementara itu, peminat juga boleh membeli jersi tersebut di 24 gerai Republik Sukan dan Bola Sepak Al-Ikhsan terpilih di seluruh negara mulai 11 Disember.

Read Previous

Penjaja jalanan Penang melihat pendapatan harian hanya hampir mencecah RM50 di bawah CMCO kedua

Read Next

Ahmad Faizal akan berhenti sebaik Sultan memilih MB baru

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.