The Malaysia Post

Ahmad Faizal akan berhenti sebaik Sultan memilih MB baru

Menteri Besar Perak, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu, berkata secara rasmi dia akan meletakkan jawatan apabila Sultan Nazrin Muizzuddin Shah memutuskan pengganti.

Ahmad Faizal berkata, kerajaan negeri masih memerlukan pemimpin pada masa ini untuk terus berfungsi.

“Saya sangat yakin saya akan diberitahu apabila ada calon baru dan selepas itu saya akan melakukan tanggungjawab saya kepada negeri ini, iaitu mengundurkan diri,” katanya kepada pemberita di Bangunan Sekretariat Negeri hari ini.

“Izinkan saya menjalankan operasi kerajaan. Sekiranya saya mengundurkan diri sekarang, siapa yang akan menyerahkan cek dan hak milik tanah yang dijadualkan akan diberikan kepada rakyat?

Baca Lagi | Parlimen meletup atas “ghost vote” untuk Belanjawan 2021

“Kepada Pembangkang, anda mendapat apa yang anda mahukan, jadi jangan hentikan fungsi pemerintah,” tambahnya.

Semalam, Ketua Pembangkang Abdul Aziz Bari mengatakan bahawa kegagalan Ahmad untuk bertahan dalam undi keyakinan juga bermaksud semua Exco kerajaan negeri mesti pergi bersamanya.

Ahmad Faizal kehilangan kepercayaan pada dirinya yang dibentangkan di dewan undangan negeri.

Speaker Perak Datuk Mohammad Zahir Abdul Kalid mengumumkan keputusan yang menunjukkan bahawa 48 ADUN telah memilih menentang Ahmad Faizal, dengan hanya 10 yang menyokongnya. Satu undi tidak dikira kerana rosak.

Ahmad Faizal juga mengatakan bahawa parti-parti politik mesti bersiap sedia untuk mengetepikan kepentingan mereka ketika membentuk pemerintahan seterusnya.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Setiausaha Agung Umno, Datuk Seri Ahmad Maslan bahawa kerajaan negeri Perikatan Nasional harus dikekalkan dengan barisan exco semasa.

“Setiap pihak mempunyai keperluan dan kehendak masing-masing. Sebagai contoh, untuk Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), kita mahukan seberapa banyak jawatan yang kita dapat untuk ahli parti kita dan sama untuk Umno.

“Tetapi bagi kita untuk membentuk pemerintahan yang stabil, kita kadang-kadang harus mengorbankan keperluan kita untuk bekerjasama untuk membentuk pemerintahan yang sah,” kata Ahmad Faizal, yang merupakan ketua Bersatu negeri. “Betulkah Umno mahu barisan exco negeri dikekalkan, tetapi adakah itu perlu sehingga kita mesti mengorbankan apa sahaja prinsip yang kita bina di Perikatan Nasional?” dia tanya.

Read Previous

Jersi Harimau Malaya baru dilancarkan hari ini

Read Next

PAS mengatakan tidak terlibat dalam membentuk kerajaan Perak yang baru

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.