The Malaysia Post

Parlimen meletup atas “ghost vote” untuk Belanjawan 2021

Parlimen meletup atas “ghost vote” untuk Belanjawan 2021

Penggubal undang-undang persekutuan berhujah hari ini setelah dinyatakan bahawa ada di antara mereka yang mengundi pada Belanjawan 2021 semalam walaupun tidak hadir di rumah.

Terdahulu, Timbalan Speaker Datuk Rashid Hasnon membacakan perisytiharan dari Speaker Datuk Azhar Azizan Harun bahawa Noor Amin Ahmad (PH-Kangar) memaklumkan kepadanya bahawa Datuk Seri Nazri Aziz (BN-Padang Rengas) telah dimasukkan dalam persetujuan bahagian pembahagian semalam ketika dia tidak hadir.

“Jadi, untuk suara Kementerian Kewangan hari ini, 106 anggota Parlimen setuju, 95 tidak setuju dan 19 tidak hadir,” kata Rashid kepada Dewan Rakyat dan menekankan bahawa ia tidak mengubah hasilnya

Datuk Shabudin Yahya (PN-Tasek Gelugor), yang mewakili bahagian sokongan, meminta maaf kepada Speaker dan menegaskan bahawa dia tidak bermaksud untuk menyesatkan rumah tersebut.

Sebaliknya, Shabudin menegaskan bahawa dia salah menghitung Nazri.

Baca Lagi | Pembentukan PN idea Azmin dan Muhyiddin – PEJUANG

“Beberapa minit sebelum itu (bahagian) saya melihat Padang Rengas, tetapi ketika itu saya tidak pasti sama ada Padang Rengas masih ada.

“Saya tidak berniat untuk menipu Dewan. Saya dengan tulus memaklumkan perkara ini kepada Speaker dan meminta maaf, ”katanya ketika Pembangkang mula menuntut penjelasan.

Noor Amin, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman (Muda-Muar) dan RSN Rayer (PH-Jelutong) bangkit untuk mendesak Timbalan Speaker untuk membuat keputusan untuk memastikan bahawa mana-mana bahagian hari ini akan dilakukan dengan tepat dan telus.

Mereka mengatakan perkembangan ini memperlihatkan kelemahan mendasar dalam cara pembelahan dilakukan, yang memerlukan langkah untuk memastikannya tidak berulang.

Fuziah Salleh (PH-Kuantan) kemudian bangkit dan mengutip Perintah Tetap (SO) 47 (1) dan 47 (2), yang menyatakan bahawa Ahli Parlimen yang bertindak sebagai kaunter undi mesti bertanya dengan jelas kepada setiap anggota parlimen di pihak mereka apakah mereka , menentang, atau tidak mengundi atas usul tertentu.

Baca Lagi |

Hannah Yeoh (PH-Segambut) kemudian mengulangi gesaan agar Rashid membuat keputusan untuk memastikan tidak ada pengundian hantu yang tidak berulang.

Namun, Rashid hanya mengatakan dia akan mengemukakan masalah itu dengan Azhar dan bahawa mana-mana anggota parlimen yang membincangkannya harus memberitahu secara rasmi kepada Speaker di bawah Peraturan Tetap 43.

Dia juga meyakinkan para penggubal undang-undang bahawa SO 47 yang mewajibkan setiap MP menyatakan kedudukan mereka secara jelas semasa pengundian blok akan digunakan.

Semalam, Pembangkang gagal menyekat perbelanjaan Kementerian Kewangan di bawah Belanjawan 2021 yang disetujui dengan 107 suara dan 95 menentang. Ia merupakan bahagian kedua yang diturunkan oleh Pembangkang semalam.

Rashid, yang memimpin masalah itu pada waktu itu, telah setuju untuk meminta suara pemisahan ketika hampir semua anggota parlimen Pembangkang berdiri meminta satu kerana keputusan suara suara sebelumnya tidak jelas.

Namun, sebelum pengundian dimulakan, Speaker Dewan Rakyat Datuk Azhar Azizan Harun melangkah kembali ke Dewan untuk mengawasi proses tersebut, yang membolehkan Rashid, yang juga Ahli Parlimen Batu Pahat, memilih.

Azhar kemudian memberitahu Dewan Rakyat bahawa tidak ada anggota parlimen yang akan dibenarkan memasuki Dewan setelah pengundian bermula. Peruntukan RM21 bilion untuk Kementerian Kewangan di bawah Belanjawan 2021 kemudian diluluskan.

Read Previous

Pembentukan PN idea Azmin dan Muhyiddin – PEJUANG

Read Next

Anugerah-anugerah Kelab Golf terbaik Malaysia ParGolf People’s Choice Awards 2020

2 Comments

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here