The Malaysia Post

PKR diberitahu untuk menangguhkan kongres nasional esok

Nik Nazmi Nik Ahmad

Credits: thestar

Majlis Keselamatan Negara (NSC) telah memberitahu PKR untuk menangguhkan kongres kebangsaannya yang akan diadakan esok hampir pada masa yang akan datang.

Setiausaha penganjur PKR Nik Nazmi Nik Ahmad mengatakan bahawa arahan terbaru itu bertentangan dengan surat kelulusan NSC sebelumnya yang dikeluarkan pada 27 Mei.

Katanya, Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim akan menangani perkara itu pagi esok.

“Arahan terbaru NSC bertentangan dengan surat mereka bertarikh 27 Mei 2021, di mana NSC tidak keberatan PKR menganjurkan Kongres Nasionalnya secara dalam talian.

“Keadilan mencatatkan protes kuat tetapi harus mematuhi arahan ini dan Majlis kepemimpinan pusat telah memutuskan untuk menangguhkan Kongres Nasional parti itu ke suatu tarikh yang akan diumumkan kemudian.

“Perincian keputusan ini akan diumumkan oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim esok melalui akaun Facebook parti pada pukul 11 pagi 6 Jun 2021,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Awal hari ini, sayap parti termasuk bahagian Wanita dan Pemuda mengadakan Kongres Nasional dan mencapai beberapa kesimpulan termasuk menghentikan sebarang bentuk kerjasama politik dengan mantan perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menjelang Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) yang akan datang.

Sebelum ini, Nik Nazmi menyatakan bahawa Kongres Nasional ke-15 akan diteruskan mengikut jadual pada 4, 5 dan 6 Jun, namun, ia akan diadakan sepenuhnya dalam talian berbanding format hibrid yang diumumkan sebelumnya, kata ketua setiausaha penganjur parti itu merangkap pengarah kongres, Nik Nazmi Nik Ahmad.

Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini juga mengatakan bahawa China akan menghormati tunjuk perasaan Malaysia terhadap 16 pesawat tentera yang dilaporkan terbang berhampiran ruang udara nasional Malaysia. Semasa sidang media maya hari ini, Dr Mahathir mengatakan bahawa sepanjang pengetahuannya, kerajaan Malaysia telah menghubungi duta besar China ke Malaysia untuk membincangkan perkara itu.

Baca Lagi | Rais Yatim menyokong pemotongan elaun Ahli Parlimen untuk Covid-19

“Apa yang mereka katakan kepada duta besar, saya tidak tahu, kerana saya tidak berada dalam kerajaan Tetapi saya fikir China akan menghormati pendirian Malaysia dalam isu ini, kerana kita selalu tahu bahawa kita tidak akan saling bertentangan, ”katanya.

Mantan perdana menteri dan ketua Parti Pejuang Tanah Air, bagaimanapun, memperingatkan pemerintah untuk membiarkan pesawat Israel – penerbangan komersial yang membawa orang awam dari Maldives ke Singapura – untuk melewati ruang udara Malaysia.

Read Previous

K-rapper Ravi meminta maaf kerana lirik kurang ajar merujuk kepada Red Velvet

Read Next

Majikan perkhidmatan yang tidak penting memaksa pekerja hadir di tempat kerja semasa MCO boleh menghadapi tindakan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here