The Malaysia Post

Rais Yatim menyokong pemotongan elaun Ahli Parlimen untuk Covid-19

Cadangan untuk mengalihkan 30 peratus elaun penggubal undang-undang persekutuan ke pertarungan Covid-19 negara itu mesti dibentangkan dan disetujui di Parlimen, kata Presiden Dewan Negara Tan Sri Rais Yatim.

Dalam wawancara dengan akhbar harian Utusan Malaysia, Rais menjelaskan bahawa dia dan Speaker Dewan Rakyat Datuk Azhar Azizan Harun tidak dapat membuat keputusan seperti itu tanpa bertemu semula Parlimen.

Kedua-dua rumah atas dan bawah kini digantung di bawah Darurat yang diisytiharkan pada bulan Januari.

“Kami tidak mempunyai cadangan untuk memotong elaun Ahli Parlimen kerana Parlimen tidak bersidang. Seperti pemerintah, mereka mengadakan mesyuarat, sementara Parlimen tidak ada sesi dan tidak dibenarkan (bermesyuarat).

“Kami tidak dapat melakukan apa-apa tanpa melalui peraturan pertemuan karena kami harus melakukannya melalui usul. Jadi dalam kes itu, Dewan Rakyat tidak dapat membuat keputusan, ”katanya.

Bagaimanapun, Rais mengatakan bahawa dia benar-benar berada di belakang idea untuk memotong perintah elaun anggota Parlimen untuk menyumbang kepada perjuangan Malaysia melawan wabak Covid-19.

“Cadangan untuk melakukan sesuatu demi berjuang bersama melawan Covid-19 sangat baik. Secara peribadi, saya melihat ada beberapa langkah yang boleh diambil oleh pihak tertentu, secara rasmi tidak dapat melakukannya, ”katanya.

Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Abdul Rahman juga telah menyatakan sokongannya terhadap pemotongan tersebut, tetapi menambahkan bahawa pemerintah harus adil dalam memperuntukkan dana untuk konstituen yang dipegang oleh anggota parlimen pembangkang.

“Setiap MP memainkan peranan besar dalam memastikan konstituen mereka menerima dana yang sesuai, termasuk menyumbangkan sebagian dari mereka sendiri. Setiap MP boleh mempunyai inisiatif mereka sendiri.

“Saya sepenuh hati setuju dengan pemotongan elaun, tetapi pemerintah harus adil. Kita tidak boleh hanya memotong pemotongan elaun tetapi pada masa yang sama, dana konstituensi Ahli Parlimen kerajaan masih antara RM3.8 juta hingga RM4.5 juta sementara untuk Ahli Parlimen Pembangkang itu antara RM0 hingga RM100,000, ”katanya kepada Utusan. Ahli Parlimen Lembah Pantai, Fahmi Fadzil juga mengatakan bahawa dia bersedia untuk menyumbangkan elaunnya kepada Tabung Bencana Covid-19, dengan syarat Parlimen disatukan semula dan dana ini diuruskan oleh jawatankuasa parlimen.

Baca Lagi | Permohonan Rosmah untuk membuang Sri Ram sebagai penangguhannya ditangguhkan

“Sekiranya ahli Parlimen memberikan semua peruntukan mereka untuk dana ini, kami tidak tahu siapa yang menguruskannya dan apa yang akan berlaku dengan wang itu kemudian. Kami tidak mahu menjadi seperti pemimpin tertentu yang mengatakan tidak bertanya kemana perginya dana bantuan Palestin.

“Bukan soal tidak mahu menyumbang, ini soal ketelusan,” katanya.

Minggu ini, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengatakan bahawa dia dan menteri persekutuannya akan menyalurkan tiga bulan gaji mereka ke dana Covid-19. Kemudian, Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Zuki Ali mengumumkan bahawa penjawat awam akan memotong elaun mereka untuk menyalurkan sekitar RM30 juta ke dana yang sama, nampaknya perkhidmatan awam menunjukkan solidariti kepada Kabinet.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

ARMY MY menyumbangkan lebih dari 200 set makanan BTS McDonald’s

Read Next

Polis menangkap ahli politik Sabah yang dituduh melakukan kesalahan seksual

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.